Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kall och varm luftmassa

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Luft som ligger stilla över ett område under en längre tid får till slut i stort sett enhetlig temperatur och luftfuktighet. Det krävs mycket stora områden, eller lång tid för detta och luften benämns därefter som luftmassa.

En luftmassa som strömmar över ett kallare underlag kallas varmmassa eftersom den i sin nya omgivning uppträder som varm. När en luftmassa utbreder sig från sitt ursprungsområde möter den nya markegenskaper och förändras gradvis.

En del egenskaper kvarstår, mer eller mindre förändrade, delvis får den också andra egenskaper. I sin nya, kalla, omgivning avkyls t.ex. varmmassan underifrån. Denna avkylning är mindre dramatisk än kallmassans motsvarande uppvärmning.

En uppvärmning underifrån skapar obalans av temperaturfördelningen i höjden, kallmasseväder karakteriseras därför av byig vind, kraftig molnbildning med skurar eller snöbyar. I varmluftmassan däremot sker det nästan inget utbyte mellan högre och lägre luftlager.

Under vinterhalvåret, främst senare delen, då temperaturen mellan höga och låga breddgrader skiljer sig mycket, är varmmassans framfart här i norr särskilt framträdande. Tropikluften är vanligen 10-15º C varmare då den når upp till nordvästra Europa än polarluften i samma nivå. Vintertid utmärks den i markskiktet av temperaturer över 0º grader.