Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla försvarade guldet i skiathlon

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Världsstjärnan levererade direkt i Ånnaboda.

Man behövde inte vara expert på längdskidåkning för att utnämna Charlotte Kalla till dagens hetast guldkandidat i damernas skiathlon. Och när skid-SM i förmiddags inleddes i Ånnaboda levde stjärnan upp till favoritskapet.

Inledningsvis var det IFK Moras Sofia Bleckur som inledde hårdast på det första varvet. Sedan var det Kalla för hela slanten. Konkurrenterna hängde inte alls med när Piteå-åkaren la i en extra växel på det andra varvet. Kallas ledning var aldrig i närheten av att hotas och 27-åringen kunde med lugn och behärskad åkning byta skidor efter 7,5 kilometer från klassiskt till fristil.

Ledningen drygades ut mer och mer ju längre loppet led och när Kalla körde i mål inför en jublande skidstation tog det nästan en hel minut innan det vardags för nästa åkare.

-Det var väldigt mycket glädje i åkningen i dag. Jag är glad över det jag lyckades prestera, det gick helt enligt min plan. Nyckeln var att hitta lugnet och åka energisnålt men ändå kraftfullt. Det kändes som att jag fick loppet dit jag ville och jag hade fantastiskt material. Det är verkligen en trygghet att åka med de här skidorna, jag hade bra fäste och glid, säger Charlotte Kalla till SVT efter målgången.

Kalla försvarade därmed sitt guld från Sm-veckan i Umeå för ett år sedan. Betydligt mer spännande var det i kampen om silver- och bronspengen. Långt bakom kalla var det en kvartett bestående av Sofia Bleckur, Anna Haag, Emma Wikén och Stina Nilsson som gjorde upp. De två sistnämnda var de som la beslag på övriga valörer och starkast var Stina Nilsson som spurtade sig till andraplatsen på ett imponerande sätt.

Som dagens bästa 23-åring fick Nilsson också U23-guld i och med dagens placering. Bästa sammanlagda tid fick IFK Mora och tog därmed lagguldet i damernas skiathlon.