Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla och Hellner kan göra upp – på Drottninggatan

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Örebro får SM-veckan 2015 – nu rivstartar förberedelserna. Planerna är stora, inget är spikat. – Vi har diskuterat att köra en prolog med Kalla och Hellner på Drottninggatan, säger Lasse Lundberg i Örebro Skidallians.

Idrott/Örebro. I januari 2012 avslöjade NA att Örebro kommun planerade att söka vinter-SM-veckan 2015.

Ett och ett halvt år senare kom i går klartecknet. I konkurrens med fem andra städer valdes Örebro som arrangör av det svenska mini-OS som SM-veckan utvecklats till. Och nu återstår ”bara” ytterligare ett och ett halvt år innan hela idrotts-Sverige vänder blickarna mot Örebro.

– I dag ska vi fira, sedan väntar mycket jobb. Vi ska mobilisera på direkten och göra något riktigt bra av det här, säger distriktsidrottschef Charlotta Stenhem.

Huvudarenor blir skidstadion i Ånnaboda och Eyrafältet med Behrn arena och Idrottshuset. Men en hel del är fortfarande oklart:

Sporterna. Det enda som hittills är spikat är att det blir längdskidor, men totalt kommer SM i mellan 20 och 30 sporter avgöras under veckan. Redan i den förstudie som gjordes sa ett 20-tal idrotter ja till att lägga sina senior-SM-tävlingar i Örebro.

– Vi kommer redan under helgen spika ett datum för ett stormöte med kommunen och alla idrotterna. Det finns inga formella krav på antalet idrotter, men vi ska göra allt för att samla idrotten i länet och visa vilka goda arrangörer vi har, säger Stenhem.

Idrotter som nämnts som troliga är bland annat skidorientering och styrkelyft. Bland mer vilda idéer finns skotercross på Behrn arena, bob på Stortorget och inomhustrial i Conventum.

Grenarna. Det är inte klart vilka längdskidgrenar som ska arrangeras.

– Men förbundet har gett signaler om att vi ska titta på sprint- och stafettbanor, säger Lasse Lundberg, ordförande i Örebro Skidallians.

Datumen. De två senaste åren har vinter-SM-veckan avgjorts tisdag-söndag sista veckan i januari.

– Det blir någonstans runt månadsskiftet januari/februari, men exakt vecka är inte spikad, säger Lundberg.

Kringarrangemangen. Örebro fyller 750 år 2015 och kommunen vill slå på stora trumman i samband med SM-veckan, samtidigt som det är viktigt att knyta ihop arrangemangen i Ånnaboda och Örebro.

– Vi har diskuterat att ha en prologtävling på Drottninggatan med alla stjärnor som Charlotte Kalla och Marcus Hellner, och kanske kan medaljerna delas ut på Stortorget, säger Lundberg.

Upprustningen av Ånnaboda redan i fullgång. Örebro kommun har satsat 13 miljoner kronor på en om- och utbyggnad av skidspåren, en ombyggnad av SM-stugan och en helt nytt konstsnöanläggning.

Något som ska vara klart redan i vinter, när den svenska juniortouren Folksam cup körs i Ånnaboda 10-12 januari. Det blir ett genrep för arrangörerna.