Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kallaste vintern på tusen år"

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Redan under förra veckan började vi få lite förfrågningar om kommande vinter.

Det var några journalister som snappat upp att en polsk klimatolog sagt att kommande vinter skulle bli den kallaste på 1 000 år. Mikhail Kovalevski, som klimatologen heter, påstår att Golfströmmen avtar snabbt. Han varnar för att den kanske även försvinner helt! Det spekuleras även i att oljekatastrofen i Mexikanska golfen tidigare i år kan bromsa ner Golftströmmen. Effekten ska visst redan synas, i Skandinavien är det nämligen redan kallt.

På SMHI gör vi inga säsongsprognoser och Metoffice, vår motsvarighet i Storbritannien bestämde sig för att sluta göra säsongsprognoser. I oktober 2009 publicerade de en prognos för vintern som pratade om en mild vinter. Istället blev det den kallaste på 100 år. Deras säsongsprognos för sommaren 2009 hade inte varit mycket bättre och visar tydligt på hur osäker långa prognoser är.

NASA har tittat på satellitbilder och konstaterar att Golfströmmen snarare blivit starkare och varmare under de senaste 18 åren.

Hur är det då med Skandinaviens temperaturer? Jo, ett högtryck ligger över oss och drar ner kalluft. Det är något som händer lite då och då den här tiden på året. Så vad ska vi tro? Polish joke?