Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kallt i dag? Då skulle du varit med 1942

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ja så heter det i rubrikerna mest varenda dag, även om det handlar om små köldknäppar. Detta trots att vi haft en bister december. Men det är väl inget mot hur det var i slutet av januari 1942.

Då hade man haft kallt väder under en längre period i Sverige med omkring 15 minusgrader. Eftersom det var krig runt om i Europa hade vädertjänsten inte tillgång till observationer från andra länder (dessa ansågs kunna hjälpa fienden). Man hade alltså inte någon aning om att en kallfront var på väg mot Sverige från nordost, en riktig rysskyla. Den 24 januari 1942 hade Stockholm ca -15 grader, nästa morgon hade temperaturen sjunkit till 28 minusgrader.

Som om detta inte var nog

blåste det även en kraftig nordostlig vind. Hela Sydsverige drabbades och många förfrysningsfall inträffade. Värst drabbat var Svealands kustband. Söderarm och Landsort hade -25 grader och en nordostvind på 15-18 m/s. Detta motsvarar vid vindstilla en köldeffekt på människohuden av 55-60 minusgrader. Detta är alltså en liten del av historien om de kalla krigsvintrarna på 40-talet, som vi som är äldre fått höra så mycket om från vår föräldrageneration.