Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalmar satte punkt för mitt ÖSK-år

Hemmastarka Kalmar slog formsvaga ÖSK i sin serieavslutning på nybyggda Guldfågeln arena. Höstsolen sken och för en utomstående betraktare var det långa stunder en underhållande match.
Hur väl vore det inte att få sätta punkt redan där.

Annons

För en mer specifik ÖSK-betraktare bestod den tyvärr av många inslag som kännetecknar denna svaga allsvenska säsong. Efter en kort bra period föll allt ihop. Laget straffades hårt efter onödiga misstag. Strukturen upplöstes och spelarna hamnade i otakt. Och på bänken fattades åter fullgoda alternativ på några positioner.

Kort sagt: nästan allt som kan gå fel gick fel. Till och med för de 25 tappra supportrar som var på plats. De missade första halvtimmen, och tre mål, på grund av att bussen gick sönder på vägen ner.

Jag nöjer mig så och skickar istället med några andra spridda tankar från den allsvenska ÖSK-säsongen som nu avslutas kommande söndag hemma mot Malmö.

Här är årets…

…twittrare.Fredrik Nordback. Trotjänaren på mitten har aldrig varit de stora ordens man. Men hans twitterinlägg är knivskarpa. Ett exempel: ”Var skulle Java vara utan ÖSK-spelarna eller var skulle ÖSK-spelarna vara utan Java?”

…citat.”Kris? Du får tycka vad du vill. För oss är det viktigaste att börja jobba från grunden igen.”

Sixten Boström den 10 juli efter 3-0-förlusten mot Elfsborg borta. Den fjärde raka följdes sedan av ännu en innan trenden bröts.

…flyttfågel.Förre AIK-tränaren Mikael Stahre tar med sin målvaktsfavorit John Alvbåge till IFK Göteborg. Det hade kunnat bli tvärtom. Stahre var tidigt i somras aktuell som ny ÖSK-tränare. Men styrelsen kunde inte enas om det var en bättre lösning än att förlänga med Boström som bevisligen levererat resultat. När beslutet dröjde valde Stahre att dra sig ur. Därmed var frågan också indirekt löst.

…toppmatch.Premiären borta mot IFK Göteborg. Ett stabilt ÖSK vann för en gångs skull på Gamla Ullevi efter mål av nyförvärvet Andreas Haddad. Vem kunde då ana att det aldrig skulle bli bättre än så.

…bottenmatch.Tyvärr många alternativ. Men jag väljer 4-1-förlusten mot Gais. Trots ledningsmål var ÖSK helt borta – i dubbel bemärkelse.

…pyspunka.Nordin Gerzic har inte levt upp till förväntningarna. I vintras landslagsman. Därefter störd av krogincident, sjukdomar och kontraktsförhandlingar. Inte ett mål. Framför allt inte det nav som fått ÖSK-spelet att lyfta. Men han har fem år på sig att ändra bilden.

...bästa nyförvärv.Valdet Rama. Jag är fortsatt kritisk mot hans egoistiska sida och svaga hemjobb. Men han är lagets klart bäste målskytt (åtta fullträffar) trots ständiga skadeproblem. Det vittnar om klass.

…sämsta nyförvärv.Brunet Hay Pino, You tube-värvningen från Panama. Nästa gång kan väl ÖSK skänka pengarna direkt till Världens barn. Då gör de i alla fall någon nytta.

…mål.Riku Riskis debut hemma mot AIK blev en riktig fullträff.

...märkligaste utlåning.Per Johansson till Forward. Sedan ÖSK informerade om den uppgörelsen den 10:e juni har han inte spelat en minut på Trängen.

…försäljning.Almebäck till Brügge? Bedoya till Glasgow? Nej, den bästa tar nog sin början i eftermiddag. Då är det visning av John Alvbåges hus i Ekeby-Almby. Utgångspris 4,8 miljoner kronor. ”Extra kontaktperson” enligt prospektet är mäklaren och lagkamraten Magnus Wikström. Vid lyckad affär vore det inte mer än rätt att lite provision går till ÖSK när nu målvakten flyttar som Bosman.

…genombrott.Emil Berger. Innermittfältaren med de exakta krossbollarna har varit höstens glädjeämne.

…skräcksiffra.60. Så många matcher är det sedan ÖSK vände ett underläge till seger i allsvenskan. Senast det begav sig var den 23 oktober 2009 när ÖSK vann med 2-1 hemma mot Halmstad efter gästerna gjort första målet. Och än värre: under Boströms fyra år har det aldrig hänt på bortaplan.

…slitstarkaste.Värvad som komplement i backlinjen har Patrik Haginge nu startat 28 av årets 29 allsvenska matcher. Han har kritiserats. Men jag gillar hans inställning – både på och utanför planen. Och utan hans uppoffrande spel hade årets försvarslinje varit ännu tunnare.

…komet.Kalle Holmberg. Ett enda inhopp i verkligheten men redan med på tv-spelet Fifa12.

…mest bortglömde.Patrik Anttonen. Jo, han ingår faktiskt i truppen. Även nästa säsong.

..dribbling.Sharbel Touma undrar fortfarande vad som hände i våras när Syrianska gästade Behrn arena. Valdets Ramas tunnelfint är en klassiker.

…mest bortkastade.Alla fasta situationer. Hur många hörnor till ska Samuel Wowoah slå innan ÖSK gör mål?

…räddningsplanka.Glöm Halmstad, Trelleborg och Syrianska. Aldrig har Svenska cupen haft högre status i Örebro med omnejd.

Allra sist: Kalmars Riccardo Santos är kontraktslös inför nästa säsong. I mina ögon skulle den kraftfulle centern passa perfekt i Sixten Boströms spelsystem.