Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kämpainsatser på skidstadion

Det var inget drömföre på Zinkgruvans skidstadium när tävlingen Aspelundsrundan genomfördes i går. Men stämningen var god och det kämpades väl både i och utanför spåret.

Annons

Startskottet går och det är dags för de första åkarna att ge sig ut i skidspåret på Zinkgruvans skidstadion. Det börjar med de allra yngsta mellan 7-8 år, som åker en kilometer utan tidtagning. Här finns exempelvis Anton Larsson från Zinkgruvans IF, som åker sin första tävling någonsin. När startskottet går stakar han på ordentligt och ger sig iväg. Det är intervallstart som gäller för alla klasser.

– Jag hade lite dåligt fäste men jag tycker det gick bra, säger Måns Bergqvist, 9 år, från Garphyttans IF. Han har precis gått i mål efter att ha klarat av sina 1,5 kilometer ute i spåret och får ett glas saft i handen av funktionärerna från arrangerande Zinkgruvans IF.

Måns var inte ensam om att kämpa med fästet i dag. Runt om på stadion vid vallaställen var det full aktivitet och klister användes flitigt. Trots mildvädret hade Zinkgruvans IF lyckats få ihop bra tävlingsspår, men att det var plusgrader och stundtals snöade häftigt försvårade.

– Vi har kört på klister, men om det är ett vinnande koncept vet jag inte. Kanske skulle vi ha lagt på nåt över. Spåren förändras snabbt när det är många som kör, funderar Anders Karlsson i Garphyttans IF.

Årets Aspelundsrunda, som också har namnet ”Stig Ingvarssons minne” lockade 90 skidåkare från både inom och utanför länet till Zinkgruvan. I år kördes loppet i klassisk stil.

- Vi kör vartannat år i klassisk och vartannat år i fristil, berättar tävlingsledare Johan Johansson.

De flesta åkarna var barn och unga mellan åtta och 20 år, men det fanns även en motionsklass som var öppen för allmänheten. Distanserna var mellan en och tio kilometer. Stina Karlsten från Zinkgruvans IF åkte 2,5 kilometer i klassen damer 9-10 år.

– Det var jobbigt. Det är många backar men det är inte svårt. Jag tyckte det gick bra, säger hon när hon går i mål. Hur hon ska spendera resten av dagen vet hon inte riktigt, men det finns många fler klubbkamrater att titta på.

Olle Windahl till exempel, som tävlade i klassen herrar 15-16 år och körde 5 kilometer. Tiden 15:19 räckte till en andraplats.

– Det gick sådär, det va tunga spår, konstaterar han. Han tränar sex, sju gånger i veckan och funderar på att söka till skidgymnasium när det är dags. Han bor i Motala men tävlar för Zinkgruvan.

– Det finns bäst med snö här.

Alla tävlingsresultat går att hitta på Zinkgruvans IF:s webbsida.