Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampsport på schemat

Det var flera entusiastiska och nyfikna hälleforsare som begav sig till Snäckeskolan under lördagen. Då för att få möjlighet att lära sig mer om brasiliansk jiujitsu.

Annons

I mer än 20 år har den tidigare Hälleforsbon Anders Heydorn tränat och tävlat i olika kampsporter – framgångsrikt. Efter en olycka tvingades han dock sluta med de sportgrenar som innehåller slag och sparkar. Något som fick honom att satsa fullt ut på brasiliansk jiujitsu, BJJ, där grepp, fasthållningar och låsningar är den användbara tekniken.

– Inom BJJ spelar det ingen roll om du har en smidig kropp eller en stark kropp. Här kan alla delta, oavsett fysisk förmåga, berättar han.

– Och man blir aldrig fullärd.

Han säger vidare att det är en sport som också ger bra moral och stark gemenskap.

Den klubb Anders instruerar i, Yamasaki Brazilian Jiu Jitsu Academy i Örebro, överväger just nu att lära ut delar av sporten som självförsvar.

– Det är mycket aktuellt med tanke på de senaste våldtäkterna i Örebro, säger Heydorn.

Efter en förfrågan höll Heydorn under lördagen ett seminarium i Snäckeskolan. Ett tiotal intresserade fanns på plats för att få en genomgång i grunderna i BJJ.

– Jag har alltid varit intresserad av att hålla på med kampsport, så jag tänkte ta chansen att prova på, säger Rickard Fridlund.

Göran Johansson, som tidigare utövat judo, höll med.

– Jag hoppas verkligen att något sådant här kan dra igång här i Hällefors. Som det är nu får man åka till Filipstad eller Örebro, säger han.

Hur det blir återstår att se.

Annons