Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan Ålsta rädda Hallsberg?

Hallsbergs kommun, med socialdemokraterna i ledningen, vill sälja Ålsta skola. Skolan används idag av Ålsta byalag och ortens bordtennisklubb. Där finns också två uthyrda lägenheter.

Huset har inte använts av kommunen på många år. Varför har det blivit så? Varför finns det inga idéer om att använda en sådan resurs? Skolan, ett vackert trähus från förra sekelskiftet, ligger lättillgängligt på gränsen mellan slätt och skog, nära Herrfallsängs naturreservat. Här finns potential på så många sätt.

När man tänker ’resurs’, så kommer tankarna om verksamhet och framtid lätt.

Vår vision är ett Hallsberg som nyttjar de tillgångar vi har gemensamt. Vid sidan av föreningsverksamheten kunde kommunen ha stor nytta av en så fin byggnad i ett bra läge. Skolan kunde med små medel och rätt underhåll ha blivit till exempel en friluftsgård utöver föreningsverksamheten. Hit kunde förskolor och skolor komma till en ’naturskola’ liknande den Kumla har i Kvarntorps-området. Äldreomsorgen kunde använda den för utflykter och rekreation. Gruppboenden och LSS-verksamhet kunde använda lokalerna för att komma ut i naturen. En spårcentral och elljusspår skulle locka allmänheten hit. Förvaltningar och föreningar kunde ha möten och närkonferenser här. När man tänker ’resurs’, så kommer tankarna om verksamhet och framtid lätt.

Lär vi oss det så har kanske Ålsta räddat Hallsberg.

Det är med sorg i våra hjärtan vi ser läget idag. Underhållet är eftersatt och det är dyrt att renovera i kommunal regi. Förslaget till beslut är helt koncentrerat på tekniska och ekonomiska problem. Det enda alternativet som presenteras är försäljning. Det liknar tidigare skrivelser. De om Kyrkskolan, Hjortkvarns skola och Folkets Hus i Hallsberg.

Detta är inte hållbart! Vi alla måste börja förvalta och använda allt det fina vi har.

Det är dags att tänka kreativt, positivt, om vår kommun, våra tätorter, vår landsbygd och våra hus. Lär vi oss det så har kanske Ålsta räddat Hallsberg.

Tryggve Thyresson

Vänsterpartiet i Hallsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel