Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan leva med tjatet från Samuelsson

Första starten för säsongen. Då gladdes Christoffer Wiktorsson åt att Peter Samuelsson fick spräcka sin långa målnolla i ÖSK-tröjan, även om det kommer innebära en del tjat.

På frågan om han skulle fira sina två första fullträffar i tävlingssammanhang i ÖSK-tröjan svarar Peter Samuelsson direkt efter matchen mot Landskrona:

– Vi ska ju sova över i Helsingborg. Det blir väl någon matbit. Sen ska jag försöka leka lite med Wiktorsson på rummet. Ska hålla igång honom i natt, säger Samuelsson med en passning till rumskompisen och förre Degerforspolaren Christoffer Wiktorsson som står några meter längre bort.

Du får berätta om dina mål om och om igen.– Haha, ja, exakt, garvar Samuelsson.

Wiktorsson tycker möjligen att inget gott som inte för något ont med sig (eller om det nu var tvärtom ...), men gläds åt Samuelssons båda mål.

– Riktigt skönt att det släpper för honom. Hoppas han kan göra några mål till snart. Han har ju visat förut att han kan göra mål.

Då kan man leva med hans tjat?– Ja, man får väl göra det ibland (skratt).

Och det krävdes att ni spelade i rödvitt för att han skulle göra mål.– Ja, precis. Tydligen, haha.

Gav ni Samuelsson gliringar inför matchen med tanke på de röda tröjorna?– Ja, lite grann (skratt). 

För den 24-årige backen, som precis som Samuelsson kom till ÖSK från Degerfors inför fjolårets säsong, var bortamatchen mot Landskrona säsongens första start. Ett inhopp, i derbyt mot just Degerfors, var den speltid som Wiktorsson tidigare hunnit med i år. Anledningen minns ni säkert – den olyckliga hjärnskakning som han drog på sig tidigt på försäsongen, och som länge vägrade släppa taget.

Men på måndagskvällen tog Wiktorsson plats i startelvan när ÖSK ställde upp på Landskrona IP:s ljuvligt gröna gräsmatta. Han gjorde det som mittback tillsammans med Ayanda Nkili då ordinarie mittbacksparet i form av lagkapten Magnus Wikström (sjuk) och Ilir Berisha (problem med ett knä) saknades och var kvar i Örebro.

Resultatet? Stabilt och tryggt spel – trots att Wiktorsson och Nkili inte hunnit träna så mycket tillsammans.

– Det kändes bra, faktiskt. Jag kom in i det bra och samspelet fungerade med övriga runtomkring. Det känns att jag inte spelat match på ett tag, men jag tycker det gick bra ändå, säger han.

– Jag har varit borta lite grann, har haft lite ont i knät. Det har inte blivit så mycket i veckan, men de senaste två träningarna körde vi ihop.

Hur fungerade samspelet med Nkili?– Jag tycker det gick bra, tycker inte att det var några större problem. Kanske var nåt, men det var inte mycket. Jag är nöjd.

Huvudet, menar han, känns det ingenting i nu.

– Det är inga problem alls, det var länge sedan.

I stället handlar det om att få igång ett rejält matchtempo.

– Ja, jag behöver lite matchsituationer. Det blir inte riktigt samma sak som på träning. Det är väl i princip fullt, men inte riktigt.

I fjol fick Wiktorsson, som i sina nästan 100 matcher för Degerfors i superettan mellan 2007 och 2011 spelade mittback, till en början chansen som vänsterback när dåvarande ÖSK-tränaren Sixten Boström ville skola om nyförvärvet. Efter Peo Ljungs intåg för nästan exakt ett år sedan har det dock blivit mer åt den gamla, mer trygga, positionen i mitten.

– Det kändes bra, men jag spelar gärna till vänster också. Nu när jag har varit borta länge så passar det bättre att vara mittback, när jag kanske inte är helt matchtränad, säger han.

Bortsett från Landskronas mål i den 58:e minuten skapade inte hemmalaget så många klara målchanser.

– Jag tycker vi gör en bra match, från början till slut. De hade väl några småperioder, men de fick inte till så många chanser. Jag tycker vi mycket väl kan ha ledningen i första halvlek, men sen stängde vi matchen bra. De hade mycket boll, men skapade inte något egentligen.

Målet, förresten. Ett inlägg från högerkanten som letade sig fram till Alexander Tkacz vid den bortre stolpen. Landskronayttern drog till med en vänstervolley som ÖSK-keepern Oscar Jansson så när lyckades hålla på rätt sida mållinjen.

– Jag kommer inte ihåg hur anfallet började. Men det kom ett inlägg från höger, ett bra inlägg och han gör ett bra avslut. Det är nära att Oscar lyckas hålla den. Lite medstuds så håller han den, säger Wiktorsson.

I och med 2–1-segern borta mot Landskrona tog ÖSK sin fjärde raka trepoängare. Totalt har laget åtta raka matcher i rad utan förlust efter nollpoängaren borta mot Hammarby i den tredje omgången. På fredag väntar Örgryte hemma på Behrn arena.

– Vi måste fortsätta och försöka hålla den här vinstsviten vid liv så länge det är möjligt. Det är tufft, och alla vill slå oss. Vi får inte slappna av, men det är skönt att vi har hittat flytet, säger Christoffer Wiktorsson.