Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner ni inte att det stinker brunt?

I maj hamnade Örebro moské i den politiska skottgluggen. Församlingen hade bjudit in en talare som i andra sammanhang hade uttalat sig för förbud mot homosexualitet, dödsstraff för hädelse och för att kvinnor ska hållas inlåsta. I NA fick moskéns företrädare förklara sig. Det gick väl så där.

Det är rätt att sådant granskas. Om en församling – oavsett religion – anlitar en talare som uttrycker djupt antidemokratiska åsikter, får den stå ut med kritisk granskning.

Men om vi nu kräver att moskéer ”håller rent” framför egen dörr, så måste vi rimligtvis ställa det kravet även på andra. Det finns uppenbarligen en mediahöger som inte håller avståndet till det bruna.

Den tidigare DN-journalisten Barbro Jöberger har under lång tid bloggat under signaturen ”Julia Caesar”. Hennes blogg är öppet rasbiologisk och rasistisk. Typ så här: ”Den massiva invandringen från låg-IQ-länder i tredje världen förändrar för all framtid mottagarländernas genomsnittliga IQ.” ”Sedan andra världskriget har vi blivit indoktrinerade med den ideologiskt betingade myten att det inte existerar några raser och därför heller inga rasskillnader.” De flyktingar som söker asyl i Sverige framställer hon som ”oidentifierade mördare, krigsförbrytare och terrorister”.

Det är en fortsättning på den tradition som förvaltades av tidningar som Der Stürmer. En Sverigedemokratisk kommunalpolitiker som råkar säga så här skulle sannolikt uteslutas.

Men nu görs det försök att släpa in denna bruna sörja i de finare salongerna. Marika Formgren är en etablerad ledarskribent. I somras skrev hon en krönika på Göteborgs-Postens ledarsida. Officiellt är Göteborgs-Posten fortfarande liberal, men de ståndpunkter som framförs framstår ibland mera som ”hållningslös slaskhöger”. Bland annat ansåg tidningens ledarredaktion att fakta om utvecklingen av dödligt våld skulle förtigas, i samband med de båda morden på Ikea för en tid sedan. Marika Formgren var dessutom med i den borgerliga tidskriften Neos redaktionsråd fram till för ett par dagar sedan.

På sin blogg gör Marika Formgren klart att hon är en av Barbro Jöbergers fans. Barbro Jöbergers texter präglas, enligt Marika Formgren av ”en djup empati och medlidande med det stackars svenska folket”.

Alltså: En etablerad ledarskribent hyllar propaganda i klass med nazisttidningen Der Stürmer.

Redaktionen på Der Stürmer litade i hög grad på bidrag från läsekretsen. Lösa rykten som bekräftade den nazistiska bilden av judarna kunde publiceras som sanning. En likhet med dagens bruna undervegetation på nätet.

Borde då inte Göteborgs-Posten, Neo med flera säga att det var en miss – om vi nu ställer sådana krav på exempelvis Örebro moské? Men Neos chefredaktör, Paula Neudling, skriver på Twitter att Formgren varit en ”uppskattad” medlem i redaktionsrådet. Både Paula Neudling och Göteborgs-Postens utgivare Cecilia Krönlein har tagit avstånd från Formgrens uppmaning av bojkott mot DN (som sände en reporter till Barbro Jöbergers hus) och från de hot som drabbat två reportrar som skrivit om ärendet.

Men hallå! Känner de inte att de har mer att ta avstånd från? Känner de inte att det stinker brunt?