Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kapade lösenord på skolaanvändes till rasistiska mejl

Någon eller några personer har skickat mejl med rasistiska budskap och symboler till ett antal elever och lärare vid Lindeskolan. Mejlen har skickats med hjälp av inloggningsuppgifter som kapats ur en dator på skolan.
Händelsen är polisanmäld.

Enligt de första uppgifterna hade den eller de som kapat inloggningsuppgifterna försökt förmå en administratör att ändra uppgifter i bland annat frånvaroregister.

– Det stämmer inte. Vi har inte heller några indikationer på att det gjorts några beställningar av varor eller tjänster med de stulna identiteterna, säger Weine Ohlsson, datatekniker på Lindeskolan. Det handlar om att man skickat otrevliga mejl till ett antal personer på skolan.

Enligt Ohlsson har skolan en ganska klar bild över vad som hänt och har agerat för att om möjligt förhindra en upprepning. Ett speciellt datorprogram har använts för att plocka fram inloggningsuppgifterna och det har spärrats.

– Det har varit lösenord på vift tidigare. Det är alltid svårt att skydda sig helt, men vi gör vad vi kan för att förhindra det.

Kapningen av inloggningsuppgifterna har skett i en dator på skolan och mejlen har gått till både elever och lärare på skolan.

– Det inte är fråga om att en server eller ett system hackats, utan att det handlar om att någon olagligen kommit över inloggningsuppgifter som legat på en enskild dator, säger Anders Widegren, enhetschef på kommunens IT-avdelning.

Rektor Johan Bergdahl på Lindeskolan ser allvarligt på händelsen.

– Jag hoppas att det handlar om ett omdömeslöst skämt, vilket är illa nog. Men det får polisutredningen utvisa. Vi har lämnat allt material vi har till dem, säger han.