Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Pride är en jublande fest men också en tid för eftertanke

Numera arrangeras Prideparader över hela världen. I Sverige arrangeras ett 80-tal festivaler – men i Örebro får vi nöja oss med ett pride utan parad i år.

Många förknippar pride med festyra och glädje. Och det handlar mycket om just det, ett känna glädje och stolthet över de framsteg som gjorts. I Sverige är det 75 år sedan homosexualitet avkriminaliserades och 40 år sedan homosexualitet slutade klassas som en psykisk sjukdom.

Den statligt sanktionerade diskrimineringen av hbtq-personer har sedan på område efter område avskaffats. Numera är särregler vad gäller äktenskap och adoption borttaga liksom äntligen också lagen om sterilisering för personer som vill byta juridiskt kön.

Men Pridefestivalerna stämmer också till eftertanke.

Om vi lyfter blicken ser det riktigt dystert ut på många håll i världen.

Det finns fortfarande oacceptabla skillnader i hur hbtq-personer bemöts och hur de mår. Unga hbtq-personer mår till exempel betydligt sämre än sina heterokompisar och hbtq-personer blir i betydligt högre utsträckning utsatta för hot och trakasserier.

En intervjustudie från RFSL Ungdom och ALMAeuropa visar att det nästan helt saknas skyddsnät för personer som drabbas av hedersrelaterat våld på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet. 

Vi har kommit långt i Sverige. Men om vi lyfter blicken ser det riktigt dystert ut på många håll i världen.

Idag är homosexualitet olagligt i 70 länder och i elva länder – däribland Saudiarabien och Somalia – är straffet döden.

Pridefestivaler, var de än arrangeras, hyllar den självklara rätten att få vara sig själv, utan risk för att trakasseras eller diskrimineras.

Häromdagen hittades den ryska hbtq-akrivisten Yelena Grigorieva mördad nära sitt hem i St Petersburg. Om det var på grund av hennes engagemang eller en ren slump är inte fastslaget, men man vet att hon fått ta emot dödshot.

Och i Polen genomfördes pride i dagarna trots att hbtq-frågorna i allra högsta grad är under attack i landet.

Pridefestivaler, var de än arrangeras, hyllar den självklara rätten att få vara sig själv, utan risk för att trakasseras eller diskrimineras. Det är därför de behövs. Låt oss därför hoppas att vi får en färgsprakande parad i Örebro nästa år igen.