Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin har en egen stickfabrik

Fabrikör är väl inte den vanligaste titeln nu för tiden, men när det gäller Karin Lindqvist Kax fungerar den alldeles utmärkt. Hon har nämligen en egen stickfabrik hemma på gården. Bland annat.

I artikelserien Företagsamt har det handlat om många idésprutande länsbor, men frågan är om inte Karin Lindqvist Kax tar priset. Eller vad sägs om fyra egna företag inkluderande en egen stickfabrik?

– Jag har alltid jobbat som egen företagare, precis som hela min släkt. Jag har ingen hobby – att driva företag är som att ha skoj. Jag gör mina grejer för att jag brinner för dem.

Hon tar det här med stickfabriken som exempel. Berättar om hur det började som en längtan efter en liten stickmaskin – och slutade med en hel stickfabrik från Gagnef.

– Vi hämtade alla 20 maskiner med långtradare mitt i vintern. Årets värsta snöstorm var det, och det gick i 30 kilometer hela vägen hem.

Hon skrattar gott åt minnet, och åt de tre månader det tog att få i gång den första maskinen.

– Jag är envis, men min man Hannes är ännu mer envis än jag. Så till sist gick det.

I början hyrdes en lokal i Hallsberg, men när sonen Axel föddes för snart tre år sen insåg Karin att stickfabriken behövde flytta hem. I dag ligger den bara några meter från familjens hus, i ladan som Hannes renoverat för ändamålet. Här inne ryms även kontor och lagerlokal för Karins övriga företag. Utöver stickfabriken designar och säljer hon allt från barnkläder till underkläder. Dessutom driver hon en redovisningsbyrå.

– Den körde jag i gång på allvar i våras, och tack och lov har jag sedan ett par månader Ihab som hjälper mig.

Ihab Shaqura ja, en alldeles egen historia i den här berättelsen.

På stabil svenska beskriver han den otrygga tillvaron i Gazaremsan, om kampen att få stanna i Sverige, om lättnaden över uppehållstillståndet för sin lilla familj, men även om rädslan över de familjemedlemmar som finns kvar i kriget.

– Jag ringer mamma och pappa varje dag – ibland två, tre gånger. Det kan vara svårt att koppla bort rädslan, men Karin förstår.

Ihab har en universitetsutbildning inom ekonomi bakom sig, och anställningen hos Karin är de båda väldigt glada över.

– Jag är stolt över Ihab och över mina företag. Men det finns ju massor av Ihab därute, så jag hoppas kunna hjälpa fler. Jag skulle gärna hjälpa till som mentor för invandrare som vill starta eget, det vore jättekul.

Nej, det där med idésprutandet är inget problem, det står helt klart efter en stund ihop med Karin. Och ute på gården är ytterligare projekt på gång.

– Vi bygger växthus och borrar brunn. Och så har vi en VW Fastback 73:a som vi ska fixa när vi får tid. Tänk att köra omkring i den – med ”Byrå Kax” skrivet på sidorna.

Kort om Karins företag

House of Emy: Tillverkning och försäljning av egna barnkläder med inspiration i folkdräkter från Dalarna. Det här företaget driver Karin tillsammans med sin syster Åsa Kax.

K Lindqvist manufaktur: I egen stickfabrik hemma på tomten tillverkas bland annat klassiska ullsockor.

Madame Irma: Tillverkning och försäljning av egenhän digt designade underkläder och morgonrockar.

Byrå Kax redovisning: Bokföringsbyrå.

Hittas: I lilla byn Sätterböl, Pålsboda.

Drivs av: Karin Lindqvist Kax med god hjälp av maken Hannes.

Antal anställda: En person i form av Ihab Shaqura, som jobbar i redovisningsbyrån.