Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin sover gott iett gammalt kylrum

Efter att ha varit inneboende hos en kompis fick  Karin Steinwall en egen lägenhet bara någon kilometer från Örebro universitet där hon studerar. Hon bor i gamla Konsum i Almby. Stadsliv har träffat henne.

I höstas började hon på sjuksköterskeprogrammet och under den första terminen bodde hon i Vivalla, men kände hela tiden att hon ville ha något eget. Därför sökte hon en lägenhet genom att annonsera i NA. Svar kom, Karin nappade och fick ett förstahandskontrakt på en lya på 34 kvadratmeter på Näsbyvägen i Almby.

– En himla skillnad jämfört med Vivalla. Något som är riktigt fint är min balkong, säger Karin som gillar lägenhetens planlösning.

– Det är så skönt när man får ha sitt eget kylskåp. Här kan man rå sig själv.

Sovrummet är gamla Almby-Konsums kylrum.

– Almbyområdet är jättefint. Studentkorridor är inget som lockar. Jag gillar de oregelbundna villagatorna här i Almby.

Jo, Almby är ett område där de långa raka gatorna är få, och där det finns hus både från 1920-tal och från 2000-tal.

i Örebro?

Hur är det vara student – Jag gillar ett samlat campus. Utbildningen är bra, men det är väldigt mycket att läsa, säger Karin och förklarar att hon måste plöja genom en mångmångmång-sidig bok i anatomi.

Hur upplever du studenterna?– Det var inga problem alls att hitta vänner här. Flera av dem lärde jag känna under nollningen då nya studenter introducerades till studierna och studentlivet. Några andra Örebrostudenter kände jag redan eftersom vi gick musiklinjen på Hjo folkhögskola ihop.

Musik är ett av Karins stora fritidsintressen och i Örebro planerar de forna Hjo-studenterna bilda en kvartett, berättar Karin och bredvid hennes datorbord finns en synth.

Känner hon för en stunds kreativ avkoppling från råplugg av latinska namn på kroppsdelar så är det bara att spela.

Hon är också konsument av musik, har sett några konserter på Musikhögskolan, men hon beklagar att hon missade ”Jul i folkton”, med bland andra Ale Möller, Sofia Karlsson och Lena Willemark på Konserthuset i december.

Du är uppväxt i Jönköping. Vilka var dina första tankar om Örebro när du kom hit?Karin funderar en stund och säger sedan att Örebro gudskelov saknar den hets och stress som finns i Stockholm, men ...

– Gud, vilken stor stad! så tänkte jag i början om Örebro. Efter en tid upptäckte jag dock att Örebro och Jönköping liknar varandra. Fast ... det är ju ganska platt i Örebro ... Och visst märks det att både Jönköping och Örebro har många frikyrkor.

Vad gör du då på fritiden då du inte spelar musik?

– Jag umgås gärna med mina vänner och älskar att vara på kaféer. Örebro har många bra, och mitt favoritfik är nog Java som ligger mitt i stan, förklarar hon.

Infödda örebroare tror säker att nya örebroare har sett alla så kallade givna sevärdheter i Örebro. Karin har skådat en del av dessa, Slottet, till exempel, men ännu har hon en del att upptäckta, framförallt när vintern rasat ut, när grönskan omfamnar Örebro.

– Jag har hört att den där stora parken har fått något fint pris. Jag har inte varit där, men måste dit i vår.

Karin trivs med att röra på sig, ofta går hon på universitetets gym.

Hon känner till att det finns ett närbeläget och elbelyst motionspår som kallas ”Mark”. Stadsliv berättar att sträckan är fin, vacker, men kuperad.

Ett område som med fördel kan rekommenderas för dem som vill springa, gå eller cykla ligger en knapp kilometer från Karins hus. Oset, Erik Rosenbergs stuga, våtmarkerna är en speciell upplevelse om några månader. Säkert söker sig Karin dit.