Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlek är nyckelordet för ”Veckans örebroare”

Av fotbollskompisarna i ÖSK Söder får han priset som bäste kompis. Han ställer upp, är positiv och stöttar. John Fägersten, ”Veckans örebroare” på Stadsliv, har hela livet framför sig, men tänker varje dag på pappa Per som inte fick leva livet ut.

Han använder ett ord som säkert inte av alla i första hand förknippar med idrottsvärlden.

– Kärlek. Priset jag fick är ett sätt att visa just kärlek inom sportens värld. Kompisarna tycker att jag är ett stöd och en glädjespridare.

– Det kan handla om ge en klapp, kram, en kyss på huvudet, för att uppmuntra eller trösta.

– Tanken är att vi i laget ska kunna göra något bra ihop, berättar John som går tredje och sista året på Thoren business school, ekonomiskt program.

Han beskrivs som en 18-åring (19 i mars) som går in till 100 procent för det han gör.

För John är inte fotboll bara mål och poäng. Han ser också fotbollen ur ett socialt/humanistiskt perspektiv.

– Någon kanske tycker att jag är fjäskig, men i grunden handlar det om att ta hand om varandra, hjälpa varandra. Vem vet, jag kanske också vill ha hjälp någon gång. Men det måste jag ju säga. Det finns ett egenvärde i att vara hjälpsam och trevlig.

När ni läser om en sådan ömhet kanske ni blir förvånade över hans framtidsplaner.

– Jag siktar på att bli militär, gärna utlandstjänst. Min pappa Per arbetade tidvis inom det militära.

Han vill också studera vidare för att bli säljare eller mäklare. Det kanske blir både och.

John, du är energisk, alert och positiv. Om något går galet vill du göra det bästa av situationen. Varifrån har fått orken, drivkraften?

John tittar ut genom ett fönster i NA-huset och vidare mot en kompakt massa av moln.

– Pappa, min pappa Per som dog för fyra år sedan. Jag fick otroligt mycket av honom under de år han levde. Han blev bara 48 år. Sedan tog cancern honom. Men även mamma Ann har givetvis betytt otroligt mycket för mig som människa. Hon har fått dra ett stort lass när hon har tagit hand om mig och min bror Carl som är 21 år, säger John eftertänksamt.

Några av er läsare höjer säkert på ögonbrynen när ni läser namnet Fägersten. Jo, John är barnbarn till fotografen Olof som i flera år arbetade på NA. Dessförinnan var han en välbekant frilansfotograf, en herre som fanns ”överallt” med sin kamera. Inte bara Olof utan även Per var känd bland många örebroare. De båda lämnade avtryck i stan.

– Olof var ju Stor-Fäger. Och pappa var Mellan-Fäger. Jag får väl bli Lill-Fäger, säger John som redan börjat lämna avtryck i sin stad.