Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlskoga behöver förlossningen - för barnens bästa

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Förlossningen i Karlskoga stänger på grund av ett IVO-ärende. Jag har arbetat inom vården i många år och har varit av uppfattningen att IVO granskar vården för att vi ska kunna förbättra den? Att i detta fall förbättra utfallet för ett mycket litet antal patienter som behöver transporteras till USÖ för fortsatt vård och genom att stänga förlossningen, öka riskerna för ett mycket större antal kvinnor och ofödda barn är för mig obegripligt!

Neonatologerna i Sverige anser att ”rutinmässig överflyttning av sjuka nyfödda barn till annat sjukhus är inte förenlig med jämlik och patientsäker vård”. Samtidigt har jag förstått att man på USÖ inte utför någon kirurgi på sjuka nyfödda utan de flyttas ”rutinmässigt” till Stockholm eller Göteborg. Är det då på USÖ vi ska bedriva förlossningsverksamhet? Och gäller detta bara nyfödda, jag menar, övriga akuta patienter ska rutinmässigt åka kors och tvärs över länet i ambulans och taxi för att behandlas för varje åkomma på ”rätt” länsdelssjukhus.

Platsbrist och personalbrist innebär att patienter riskerar att inte behandlas utifrån sjukdomsbild och behov, utan tillgång på vårdplatser och personal blir styrande. Så hur kan beslutet att stänga förlossningen i Karlskoga utifrån IVO:s granskning vara det bästa alternativet? Finns det verkligen inget annat att utveckla och förbättra?

Jag anser att det bästa för mor och barn (partner/familj och personal!) är att förebygga att skador uppstår än att försöka reparera dem i efterhand!

”Rädd barnmorska”

Karlskoga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel