Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlskoga – en av favoriterna till Sveriges fulaste stad: "Motorvägen skär rätt igenom detta tragiska öde"

Karlskoga kan bli utsedd till landets fulaste stad – och är en av förhandsfavoriterna enligt föreningen Arkitektupproret som röstar just nu fram vilka städer som är fulast i Sverige.

Förra året röstade Arkitektupproret, som är en förening med drygt 30 000 följare på Facebook, fram Sveriges vackraste stad.

Nu är uppgiften att utse Sveriges fulaste stad där föreningens medlemmar ska rösta om vilken som är Sveriges fulaste stad.

Föreningen poängterar att det inte handlar om att utse Sveriges tråkigaste stad – utan helt enkelt den fulaste när det kommer till arkitekturen.

”Det är enbart byggnadernas estetik som bedöms och inte dess invånare. Vi vill att den som är intresserad ska kunna se att det finns ett mönster i detta och därigenom förstå vad som gör att vissa städer uppfattas som fula och vissa som vackra”, skriver Arkitektupproret på sin hemsida.

Efter ett dygns omröstning låg Karlskoga på fjärde plats i omröstningen. Enligt Arkitektupproret bedöms Karlskoga som en förhandsfavorit i kampen om att bli utsedd till Sveriges fulaste stad.

”Karlskoga är så sargat att man nästan tror att Nobel sprängde staden i luften av misstag. Under rivningshysterins rekordår revs så gott som hela den gamla stadskärnan. Kommunpolitikerna räknade kallt med att Karlskoga skulle tredubbla sin befolkning i samband med Bofors expanderande vapentillverkning. En ny och modernistisk stad uppfördes och motorvägen skär rätt igenom detta tragiska öde. Istället för en tredubbling så sjönk istället invånarantalet stadigt från 1970-talet. Besökare till Karlskoga möts av nästan öde gator och torg som ramas in av sagolikt vackra vyer och natur”, skriver Arkitektupproret.

Toppar listan hittills gör Borlänge, följt av tvåan Västerås. Omröstningen pågår fram till den 21 oktober.