Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlskoga lasarett - hur tänker regionen egentligen?

 
Förlossningen i Karlskoga
Visa alla artiklar

Jag känner att det är viktigt för mig att få framföra en del synpunkter runt regionens hantering av förlossningen i Karlskoga och för den delen hela regionens sjukvårdspolitik. Jag gör det i punktform för att göra det överskådligt och förhoppningsvis begripligt för alla som läser.

Hur stor är egentligen kunskapen om sjukvårdsorganisationen hos er politiker som bestämmer?

Det känns i anledning av det beslut som fattats om nedläggning av Kirurgakuten i Lindesberg som ni faktiskt inte vet vad ni beslutar om?

När det gäller förlossningen i Karlskoga är det extremt anmärkningsvärt att man lägger en första opartisk utredning åt sidan och gör en ny som utförs av de (partiska) tjänstemän som i flera år velat lägga ned förlossningen?

Den nya utredningen ställer större krav på bemanningstäthet än vad man idag har på förlossningen på USÖ. Är detta ett rimligt krav att ställa på en lågriskenhet i jämförelse med en högriskenhet?

Beklagligtvis visar IVO:s statistik att riskerna är betydligt större på stora enheter med mera stress, och inte bara vad gäller högriskförlossningar.

Argumentationen från ansvariga regionpolitiker är under all kritik när ni talar om att barn kommer att dö om vi öppnar i Karlskoga.

Skäms! Ynkligt och respektlöst uttalade som inte behandlar sakfrågan eller för diskussionen framåt på en vuxen nivå! Ni spekulerar om något som aldrig hänt!

Beklagligtvis visar IVO:s statistik att riskerna är betydligt större på stora enheter med mera stress, och inte bara vad gäller högriskförlossningar.

Jämlik vård talar ni också om, men centralisering är aldrig jämlik. Sjukdom och skador uppstår inte inne på sjukhuset!

Om jag har 30 minuter eller 3 timmar till en akutmottagning kan handla om liv eller död. Om jag har 1 timme till en förlossningsavdelning eller ska fastna i en bilkö och föda i bilen kan vara livsavgörande inte bara för barnet utan för modern. Det är också ojämlikt rent ekonomiskt om jag tvingas till lång resa för en undersökning, jämfört med den som har en ett sjukhus relativt nära. Inte bara reskostnader, utan förlorad arbetsförtjänst och miljökostnader.

... ert primära ansvar ligger i att sparka bort en regiondirektör som inte klarar av att leda verksamheten i den riktning som politiken pekar ut.

Ni säger att man inte kan eller ska avskeda tjänstemän som inte följer politiska direktiv. Men det har bevisligen skett i flera år att man köpt ut eller tvingat bort personal som ifrågasatt nyttan med länskliniker. Allt från sjukvårdsdirektörer till läkare och fackligt aktiva!

Ni har till och med har gett ett klart direktiv till verksamheten att ni inte vill bli informerade om när man beslutar att göra sig av med ”misshagliga”. Så jag påstår att ni ljuger! Ni kan och bör agera om ni verkligen vill, och ert primära ansvar ligger i att sparka bort en regiondirektör som inte klarar av att leda verksamheten i den riktning som politiken pekar ut.

Tvärtom har nuvarande regiondirektör styrt verksamheten i en riktning där vi har en utbredd tystnadskultur och personalen i många fall vantrivs och slutar om man inte köps ut. Där man inte längre klarar kärnverksamheten utan till svindlande kostnader för oss skattebetalare tvingas hyra in stafettläkare, konsulter och externa vårdgivare.

Kanske tillbaka till den som tidigare var framgångsrik med större lokalt självstyre för alla tre sjukhusen?

Alla besparingsåtgärder de senaste åren har i stället lett till ökade kostnader för regionen, så varför inte pröva en ny väg? Kanske tillbaka till den som tidigare var framgångsrik med större lokalt självstyre för alla tre sjukhusen? Korta beslutsvägar och ett tydligt fördelat budgetansvar?

Sammanfattningsvis så är det väl så att majoriteten tycks anse att vi är dumma bönder som väljer att bo utanför Örebro och har våra liv någon annanstans. Det är tydligt i all regional planering att den styrande majoritetens mål är att centralisera så mycket som möjligt till Örebro.

Det är beklagligt! Alla delar av länet betalar skatt, alla har rätt till vård och övriga regionala resurser och det vore en större klokskap om regionens politik gick ut på att decentralisera och utveckla styrkorna i alla regionens delar.

Det är i samverkan mellan kommuner och region och med lokala resurser vi skapar en stark region och en bra sjukvård, inte genom centralisering.

Bengt Olsson

samhällsintresserad ekonomichef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel