Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4-åring svårt sjuk

En fyraårig Karlskogapojke har drabbats av meningokockinfektion, det som också kallas för epidemisk hjärnhinneinflammation. Han vårdas på en specialavdelning i Göteborg och hans tillstånd är kritiskt.

Annons

Enligt den kommuniké barnläkaren Jonas Ludvigsson på Universitetssjukhuset lämnat kom den sjuka fyraåringen in till akuten på Karlskoga lasarett natten till fredag. Han kördes efter en snabb undersökning direkt till USÖ. Pojken var mycket svårt sjuk och lades i respirator.

BlodförgiftningHan behandlades under dagen på Iva och fick antibiotika eftersom läkarna misstänkte blodförgiftning.

Men pojkens tillstånd försämrades. Han fördes vid 15-tiden till barnintensivavdelningen i Göteborg för högspecialiserad vård.

Hans tillstånd bedömdes på fredagskvällen  som kritiskt.

80 fall per år i landetSamtliga barn på förskolan Ugglan, där det sjuka barnet vistats, fick på fredagen antibiotika i förebyggande syfte.

Enligt Hans Fredlund, chef för smittskyddskliniken på USÖ, är en meningokockinfektion alltid allvarlig.

– Vi har cirka 80 sådana här fall i Sverige årligen, och cirka tio procent av de drabbade avlider. Små barn och tonåringar drabbas hårdast av sjukdomen, säger Fredlund.

Viktigt hindra spridningSjukdomen är smittsam och när ett barn som vistats på en förskola drabbas är det viktigt att sätta in åtgärder för att förhindra att fler barn drabbas, säger Hans Fredlund.

– Det finns inte vaccin mot alla typer av åkomman, så att vaccinera är oftast inte möjligt. I stället får man vara mycket uppmärksam och genast kontakta vården om fler barn visar tecken på att vara sjuka.

– Att ge antibiotika i förebyggande syfte, som gjorts i det här fallet, låter som en rimlig åtgärd, säger Hans Fredlund.

Mer läsning

Annons