Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bofors satsar åter på Indien

Nu har BAE Systems Bofors bestämt sig. Företaget hänger på en ny upphandlingsomgång i Indien.

Annons

Det var i månadsskiftet juli-augusti som beskedet kom att Indien avbröt den dåvarande upphandlingen av nytt artillerisystem. Anledningen var att Bofors med sin 155 mm Fälthaubits 77B05 var det enda kvarvarande alternativet sedan övriga konkurrenter undan för undan eliminerats av formella skäl.

I princip har det handlat om påstådda mutor vilket officiellt benämns som ”andra leverantörers oförmåga att uppfylla anbudsvillkoren”. Konkurrenter som fallit bort är bland annat israeliska Soltan samt Singapore Technologies.

Under senare delen av 2000-talet har Bofors deltagit i ett antal tuffa tester med den uppgraderade versionen av FH77B. Testerna har ägt rum i olika miljöer och skilda väderförhållanden. För Bofors del har det varit framgångsrika tester, men också tester som kostat mycket tid och mycket pengar. Frågan är vad de tidigare provskjutningarna betyder för de kommande.

I potten ligger en jätteorder på artillerisystemet värd flera miljarder. En del av tillverkningen lär dock hamna i Indien. I det svar som nu lämnats till det indiska försvarsdepartementet framgår att Bofors, om man vinner upphandlingen, kan komma att tillverkas en del av ordern i Indienför att möta de specifika behoven hos den indiska armén.

För BAE Systems Bofors är det möjligt att återuppta testerna av det svenska systemet omedelbart. När beskedet om den avbrutna upphandlingen kom för en dryg månad sedan, var man redan på plats i Rajasthan med FH77 B05 och där är man fortfarande kvar, redo att återuppta proven.

FH77 B05 är alltså en mer kraftfull, uppdaterad och datoriserad version än den haubits som under lång tid tjänstgjort hos den indiska armén. Den nya artilleripjäsen har en betydligt större räckvidd än sin föregångare, men behåller också många fördelaktiga funktioner från den befintliga pjäsen.

– Vi är övertygade om på att FH77 B05 är den bästa dragna artilleripjäsen i världen i dag och att den svarar upp mot alla de krav som den indiska kunden ställer, säger Mike Smith, verkställande direktör för Global Combat Systems, den affärsenhet inom BAE som bland annat har verksamhet i Karlskoga.

– Om vi blir valda att tillgodose det brådskande behovet av nya artilleripjäser, kommer de till viss del att tillverkas av Defence Land Systems India, som är ett joint venture företag ägt av BAE Systems och det indiska storföretaget Mahindra Mahindra. Vi hoppas att det i så fall blir ett första steg på vägen till etablerandet av ett kunskapscentrum för artilleri till förmån för BAE Systems globala närvaro, berättar Mike Smith.

– Indien är BAE Systems nya hemmamarknad och BAE-koncernen har lanserat ett flertal program för investeringar och tekniköverföring till stöd för sin strategi att bli en större inhemsk spelare i den indiska försvarssektorn, förklarar informationschefen Katarina Tolgfors.

Även svenska staten har medverkat för att jämna vägen för en affär med Indien. Det skedde förra hösten genom undertecknandet av ett så kallat MOU (Memorandum of understanding). Det handlar just om ett teknik- och kompetensutbyte mellan länderna när det gäller försvarsmateriel.

Annons