Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsolyckan i Karlskogainträffade vid felsökning

Det var vid 21-tiden på torsdagskvällen som olyckan inträffade på Bharat Forge i Karlskoga. Mannen, som var elektriker, utförde felsökning på en maskin, då han kom i kläm och skadades allvarligt.

Annons

Arbetskamrater larmade ambulans omgående, samtidigt som den skadade hjälptes ur maskinen och hjärt-lungräddning påbörjades. Ambulans och polis var snabbt på plats och den skadade transporterades till Karlskoga lasarett, där det konstaterades att hans liv inte gick att rädda.

Polis spärrade av olycksplatsen och inledde en förundersökning om arbetsmiljöbrott, vilket enligt vakthavande vid Örebropolisen är rutin vid sådana här tillfällen. Under natten gjorde polispersonal också en teknisk undersökning på olycksplatsen. Något resultat av denna redovisades dock inte på fredagen.

Utredningen kommer enligt polisens presstalesman Mats Nylén att skötas av roteln för ekobrott och miljöbrott.

Företagsledningen, krisgrupp och kommunens POSOM-grupp samlades snabbt och en krisledningscentral upprättades. All personal i tjänst sammankallades för information om olyckan. Ledningen stängde ner hela fabriken och personalen erbjöds stöd genom samtal av företagsledningen och krisgruppen, berättar Hans-Erik Kristiansson, vd på Bharat Forge Kilsta, i ett pressmeddelande.

Anhöriga till den omkomne underrättades av polis, präst och företagsledning innan företaget informerade externt om olyckan, berättar han vidare.

På fredagsmorgonen hölls informationsmöten om det inträffade för det skiftlag som hade dagskiftet, och polisen och Arbetsmiljöverket gav tillstånd att åter starta upp driften.Vare sig företagsledningen eller facken på Bharat Forge Kilsta kommenterade i övrigt olyckan under fredagen.

– Det som inträffat är fruktansvärt tragiskt, sade If Metallklubbens ordförande Göran Andersson men hänvisade i övrigt till det pressmeddelande som gick ut från företaget på fredagseftermiddagen.

Vad som orsakade olyckan är alltså oklart. Arbetsmiljöverket kommer att göra en inspektion på måndag, som möjligen kan visa på tänkbara orsaker.

– Polisen har varit på plats och gjort en första utredning. Företaget har anmält det inträffade till oss och kommer att göra en egen olycksutredning, säger Lena Bohman, informationsansvarig på Arbetsmiljöverket i Örebro.

Eftersom produktionen i Kilstasmedjan är kameraövervakad kommer en viktig del av polisens utredning att vara att gå igenom materialet i de övervakningskameror som finns på olycksplatsen.

Mer läsning

Annons