Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frias efter gipsad kanin - som dog

Två veterinärer i länet frias från en udda anmälan mot dem.

Annons
Obs! Kaninen på bilden har inget med händelsen att göra.

Det aktuella fallet, som anmäldes till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård, slipper kritik. Veterinärerna, hemmahörande i Karlskoga, anmäldes för felbehandling av en kanin och anmälaren yrkade på ersättning för veterinärkostnaderna.

Den skadade kaninen hade brutit båda benen i ett framben. Vid ett första besök rötgades benet och blev omlagt innan det vid återbesöket tre dagar senare hade blivit sämre och var tvunget att brytas upp och sedan gipsas. Veterinären rådfrågade då expert i Karlstad om gipsning utan att kontakta anmälaren, som inte blev tillfrågad om att avbryta eller fortsätta behandlingen. Anmälaren fick bara veta när kaninen skulle hämtas.

När personen hämtade sin kanin fick hen besked om att hon i åtta veckor var tvungen att komma tillbaka varje vecka, eller varannan vecka, under skadeperioden. Vid det tredje besöket var benet trots gipset inte bra och anmälaren blev rådd att avliva kaninen.

Så här svarar ansvarsnämnden:

några fel i samband med sin behandling av kaninen. Det finns därför ingen

anledning att rikta någon kritik mot dem. Anmälan föranleder därmed inte någon

Ansvarsnämnden har inte möjlighet att pröva ersättningsanspråk. XX:s yrkande om ersättning ska därför avvisas. Ord står mot ord när det gäller vad som sagts vid den aktuella undersökningen, bl.a. beträffande tänkbara alternativ till behandling och risker med dessa. Ansvarsnämnden anser inte att vetrinärerna har begått

disciplinpåföljd.

Mer läsning

Annons