Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög andel kejsarsnitt på Karlskoga lasarett

Andelen kejsarsnitt på Karlskoga lasarett är nära dubbelt så hög som på USÖ. Endast på två sjukhus i landet är ingreppet vanligare.

Annons

– Vi jobbar med att få ner siffran, säger Gill Kullberg, Karlskoga lasarett.

Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting har tillsammans gjort en jämförelse mellan landets landsting. Där framgår att 11,3 procent av förlossningarna på Karlskoga lasarett för kvinnor, 20–34 år, med okomplicerad graviditet görs med kejsarsnitt. Endast Danderyds sjukhus och Visby lasarett har en högre andel ingrepp i Sverige.

– Siffrorna bygger på uppgifter från 2005 till 2009 och är lite missvisande. Andelen kejsarsnitt har blivit färre varje år sedan 2007, säger Gill Kullberg, verksamhetschef på kvinnokliniken på Karlskoga lasarett.

Färre på USÖ

På USÖ gör man däremot färre andel kejsarsnitt än rikssnittet.

– Vi är nöjda med den låga siffran. Naturen har skapat förlossning via slidan och så fort man gör operativa ingrepp ökar riskerna, säger René Bangshöj, verksamhetschef kvinnokliniken USÖ.

– De är mer frikostiga med att göra kejsarsnitt i Karlskoga, fortsätter han.

I siffrorna ingår inte akuta kejsarsnitt. Enligt Gill Kullberg var den totala andelen kejsarsnitt på Karlskoga lasarett 20 procent år 2007. Förra året var den nere på 13,7 procent.

Riskförlossningar till USÖ

– Vi har ett bra samarbete med USÖ och granskar systematiskt förlossningar. Många av de akuta kejsarsnitten görs för att man misstänker att barnet i magen mår dåligt eller att förlossningen inte framskrider normalt trots vidtagna åtgärder, säger Gill Kullberg.

Karlskoga lasarett är inte bemannat med barnläkare dygnet runt och därför görs alla riskförlossningar på USÖ. Ungefär två barn per dag föds i Karlskoga. I Örebro föds åtta barn per dag.

Andelen kejsarsnitt i procent

Siffran gäller andelen kejsarsnitt vid okomplicerad graviditet i åldrarna 20–34 år, 2005-2009:

SÄ-sjukvården, Borås 5,3 procent

USÖ 6,2 procent

Riket 8,02 procent

Karlskoga lasarett 11,3 procent

Danderyds sjukhus 13,0 procent

Källa: Medicinska födelseregistret, Socialstyrelsen

Mer läsning

Annons