Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten sänktestraffet för sexbrott

47-åringen som fälldes för sexbrott mot tre Karlskogapojkar har återigen fått sänkt straff. Han döms nu av hovrätten till 1,5 års fängelse.

Annons

Det är fjärde rättegången som hållits mot mannen i det här målet. Ursprungligen fälldes han i tingsrätten i februari för sexbrott mot fem unga pojkar, varav några var under 15 år.

Han dömdes till 2,5 års fängelse och tio års utvisning.

Men hovrätten ansåg att tingsrätten hade begått ett rättegångsfel. Det gjorde att Örebro tingsrätt fick ta om målet. I juni dömdes han därför återigen av tingsrätten – den här gången för tre brott, bland annat våldtäktsförsök mot två pojkar.

Straffet blev nu två års fängelse och utvisning.

Ville bli frikändÄven den här domen överklagades till hovrätten. 47-åringen ville bli frikänd, medan åklagaren ansåg att han skulle fällas för ytterligare ett brott och få ett längre straff. En av pojkarna ville dessutom få ett högre skadestånd.

Hovrätten gick varken åklagaren eller pojken till mötes. Däremot sänkte domstolen 47-åringens straff med ett halvår. Den främsta orsaken är att han friades från ett av våldtäktsförsöken som tingsrätten dömde honom för. Det är enligt hovrätten oklart vilka avsikter 47-åringen hade när han gjorde närmanden mot pojken. Hovrätten anser i stället att det rör sig om sexuellt ofredande, ett brott som är betydligt mindre allvarligt än våldtäktsförsök.

Däremot dömer hovrätten mannen för ett annat våldtäktsförsök på en 15-årig pojke. Där var hovrätten och tingsrätten eniga.

Han fälls även för ytterligare ett sexuellt ofredande.

Straffet blir nu 1,5 års fängelse samt 10 års utvisning ur landet.

Pojkarna tog kontaktI domen skriver hovrätten att det var pojkarna som tog kontakt med mannen. Det var känt bland dem att mannen var intresserad av småpojkar. De utnyttjade detta för att få cigaretter och pengar, som mannen lockade med.

Enligt hovrätten måste man därför bedöma pojkarnas uppgifter med försiktighet.

Mer läsning

Annons