Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ihjälkörda vargen ärknappast genetiskt viktig”

Den varg som i onsdags morse kördes på av ett tidningsbud härstammar med stor sannolikhet från Lokareviret.

Annons
Vargen fryses ner innan den skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för obduktion.

Varje år föds cirka 150 vargar i Sverige, mellan 70 och 90 dör. Att en förmodad fjolårsvalp som förmodas tillhöra det så kallade Lokareviret dödats gör varken till eller från, menar Olof Liberg, forskningsledare vid Grimsö forskningsstation.

– Visst är inavel ett känt problem som vi ständigt arbetar med, men att en fjolårsvalp försvinner gör ingen större skillnad, menar Liberg.

Måste ta dna

Han säger dock att ingen med säkerhet kan veta vilket revir den unga påkörda vargen tillhörde, förrän de obducerat och tagit dna-prov.

– Och det kommer att skötas enligt gängse rutiner, vilket innebär att det kommer ta tid. Det här är liksom inte något man högprioriterar.

Han säger att vargstammen växer med cirka 20 procent per år, så trots att många vargar dödas årligen så ska de överlevande vara tillräckligt för att vargstammen ska vara säker och kunna leva vidare.

– Om det nu är en Lokavarg, vilket jag nästan kan satsa på att det var, eftersom det var en ungvarg, så är den inte mer värdefull än någon annan rent genetiskt sett.

Mer läsning

Annons