Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kemab utreder orsaken till tisdagens elavbrott

Troligen var det fel på en högspänningskabel vid rondellen nedanför McDonalds som orsakade tisdagskvällens elavbrott då 5 000 Karlskogabor blev utan ström. – Vi gör nu en intern utredning, som ska vara klar inom två veckor, säger Per Nilsson, ansvarig hos Karlskoga Elnät.

Annons
Tisdagskvällen blev intensiv i räddningstjänstens larmcentral. Även om trygghetslarmen har batteribackup och klarar strömavbrott, så blev många ändå oroliga och larmade när strömmen gick, berättar Susanne Berg Larsson, driftansvarig.

Tisdagskvällens strömavbrott, som mörklade centrala Karlskoga, utlöste febril aktivitet hos Karlskoga Elnät, där personal genast ringdes in för att spåra felet.

Enligt Per Nilsson tror man i nuläget att det var en högspänningskabel vid rondellen nedanför McDonalds som drabbades av ett jordfel, och att orsaken var spänningar i marken i samband med tjällossningen.

Noggrann utredning

– Men vi kommer nu att göra ytterligare utredning. Vi har interna rutiner som säger att vi har två veckor på oss att göra noggranna utredningar av sådana här händelser. Vi tycker att vi hanterade situationen så bra vi kunde men det är ändå viktigt att reda ut de bakomliggande orsakerna ordentligt, säger Per Nilsson.

Han berättar också att en stor del av de drabbade hade strömmen tillbaka inom 45 minuter och övriga inom knappt en timme.

Några kortare strömavbrott inträffade även på landsbygden på tisdagskvällen, men vilket samband de kan ha haft med problemen inne i centrum är oklart.

Trafikljus slogs ut

De rent praktiska konsekvenserna av elavbrottet blev bland annat att trafikljusen, bland annat på E18, gick över på gul blink. Några trafikolyckor rapporterades dock inte.

Räddningstjänsten fick tre hisslarm, till Kulan, höghuset vid Gärdesgatan och ett bostadshus vid Bangatan, där totalt fem personer blivit instängda i hissar.

I Bergslagens Räddningstjänsts larmcentral blev tisdagskvällen intensiv, berättar Susanne Berg Larsson, driftansvarig.

– Trygghetslarmen har batteribackup som ska hålla några dygn om det blir strömavbrott. Skulle batterierna börja bli dåliga får vi batterilarm i god tid så vi kan byta.

Många larmar

– Men det blir ändå mycket larm vid ett strömavbrott. Många som har trygghetslarm blir oroliga och larmar när strömmen går. När strömmen kommer tillbaka vill de larma och meddela att allt är i sin ordning igen.

Susanne Berg Larsson åkte själv tillbaka till larmcentralen och jobbade ett par timmar extra på tisdagskvällen, men hon tycker att allt flöt på bra och konstaterar att de flesta fellarmen också hunnit åtgärdats, många redan samma kväll.

På brandstationen drabbas man inte vid strömavbrott, att inte vara rustad för sådana händelser är inte tänkbart.

– Vi har dieselaggregat som går i gång på 10-15 sekunder, berättar Susanne Berg Larsson.

Mer läsning

Annons