Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morphic får böta 1,9 miljoner

Börsens Disciplinnämnd kommer att kräva Karlskogaföretaget Morphic på ett vite om tio årsavgifter, motsvarande 1,9 miljoner kronor.

Annons

Disciplinnämnden anser att Morphic, sedan bolaget börsnoterades i mars 2008, har brustit när det gäller ledning och styrelse och intern planering och kontroll.

Det var i september 2009 som Morphic flyttades över till börsens OBS-lista sedan börsrevisorerna ansett att företaget inte levde upp till de krav som kan ställas på ett börsnoterat företag. 

Turbulens

Det här skedde efter den turbulenta period då Morphics grundare Kurt Dahlberg och Peter Enå lämnade företaget sedan de inte fått årsstämmans förtroende.

Vid årsstämman i maj togs också beslut att Morphic skulle överge den kostsamma och uthållighetskrävande satsningen på vindkraft och istället satsa på bränsleceller som kärnverksamhet.

Nu har alltså börsens disciplinnämnd meddelat sin ”dom”. Morphic ska betala vite motsvarande nästan två miljoner kronor.

”Tät dialog”

Enligt Martin Valfridsson, nuvarande vd för Morphic Technologies som idag har sitt huvudkontor i Stockholm, kan de missförhållanden som disciplinnämnden slagit ner på nästan helt hänföras till tidigare styrelse och ledning.

”Sedan juni 2009 har en ny styrelse utsetts av årsstämman. I samråd med Börsen har en åtgärdslista med nödvändiga aktiviteter upprättats. Företaget har fått en ny organisation. Informationspolicyn tillämpas mer strikt och bolagets interna processer har förbättrats”, säger Martin Valfridsson i ett pressmeddelande.

Han säger också att åtgärdslistan i stort sett är genomförd och att Morphic har en tät dialog med Börsen, och kommer att flyttas från observationsavdelning när åtgärdsplanen är genomförd i sin helhet och resultatet godkänts.

Annons