Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Här möter Khalid sin inspärrade familj

17-årige Khalid kämpar för sin familjs framtid. I går besökte han syskonen och pappan i förvaret i Flen.

Annons

Vi följer med Khalid Pirgul till Migrationsverkets förvar i Flen. Sedan en vecka finns hans syskon, Tarik, 19 år och Marjam, 20 år samt deras pappa inlåsta där. Khalid klarade sig undan förvaret därför att han inte är myndig.

Vi får låna ett besöksrum och träffa Khalids båda syskon. Det är en vecka sedan Tarik och Marjam togs i förvar. De är fortfarande i chock över att de frihetsberövats.

Vakterna förvånade

- Vår advokat och vakterna här är förvånade. Det är väldigt sällan det sitter tonåringar i förvar, har de berättat för oss, säger Marjam.

Tarik tror att de tvingades till förvaret därför att familjen var för ärlig. De sade som det var, att de inte accepterade utvisningen.

- På avdelningen finns 30 okända män och så jag, Marjam och pappa. Familjen håller ihop hela tiden, säger Tarik.

- Det är helt nedbrytande att sitta inlåst. Man vaknar, äter, gör ingenting och så går dagen. Vi kan gå ut i en slags rastgård på 20 gånger 20 meter och lufta oss. Som tur är har vi fått skolböckerna så vi i alla fall kan plugga. Jag och Marjam ska ta studenten i vår och har massor av prov.

Varken äter eller sover

Men det är inte lätt för dem att koncentrera sig.

- Det här har gjort att jag varken äter eller sover, säger Marjam.

Syskonen säger att de känner sig som brottslingar eftersom de sitter som i fängelse.

- Vad har vi gjort? Vi har kämpat för att få ett bra liv i Sverige. Det kan inte vara brottsligt, säger Tarik.

Khalid sitter mellan sina syskon i besökssoffan. Det är på honom allt hänger nu. Eftersom de andra sitter frihetsberövade är det han som får ha kontakter med myndigheter och advokater. Han har ordnat en advokat som ska hjälpa familjen att överklaga utvisningsbeslutet. Just nu verkar det som om syskonen och pappan i alla fall kommer att finnas kvar i förvar ytterligare en vecka, om de nu inte utvisas innan dess, som Tarik påpekar.

Tarik, som fyllde 19 år i förvaret i söndags, säger att ingen 17-åring ska behöva ta det ansvar som nu lagts på Khalid.

Ingen fara

Khalid skyndar sig att säga att det är ingen fara, han orkar.

Det knackar på dörren och syskonens pappa dyker upp. Han är tärd av mer än förvaret. Han har cancer och stora smärtor, orkar inte så mycket. Han har diskuterat operation med läkare på Karlskoga lasarett för att lindra smärtorna. Men ingen vet hur det blir med det nu.

Syskonen pratar svenska med varandra men med föräldrarna pratar de ryska. Mamman är nämligen ryska.

- Vi är ingen vanlig afghansk familj. Pappa är den ende som pratar språket. Vi är som vilken vanlig europeisk familj som helst, framhåller Tarik.

Det faktum att mamman är ryska gör det hela än mer komplicerat. Kanske ska hon och åttaåriga lillasystern utvisas till Ryssland och familjen splittras? Ingen vet hur det blir.

- Jag bar mina barn ut ur krigets Afghanistan för 18 år sedan för att ge dem en framtid, säger deras pappa sorgset.

Engagemang

Ett ljus i mörkret är alla vänner som engagerat sig för familjen, via en face-book-grupp med 3600 medlemmar, via en demonstration på torget i Karlskoga i måndags, via brev till makthavare och via insamlingar av pengar till advokathjälp. Skolkamraterna har öppnat konto och står utanför matbutikerna med bössor.

- Vi är helt överväldigade av allt stöd. Jag, vi, vill tacka alla, säger Marjam och ler lite för första gången under vårt besök.

Se webbtv-inslaget om Khalids besök här.

Mer läsning