Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nöjesjakten på varg har inget berättigande”

Den 4 februari ordnas Vargens Dag på Stortorget i Örebro. Iréne Södergren från Alkvettern och Lena Bohman Nilsson från Karlskoga är knutna till Nordiska Rovdjursnätverket, som är en av de organisationer som står bakom dagen.

Annons
”Vi hoppas att vanligt folk, som vill att det ska få finnas varg i skogarna, ska komma till demonstrationen i Örebro den 4 februari. Det behövs en motvikt till den starka jägarlobbyn som vill ha bort vargen”, säger Lena Bohman Nilsson till vänster och Iréne Södergren.

– Vi hoppas att vanligt folk som vill ha varg i de svenska skogarna ska delta i manifestationen. Det behövs en motvikt till den starka jägarlobby som i alldeles för hög grad fått styra regeringens beslut om exempelvis licensjakten på varg, säger Iréne Södergren.

Talare på Vargens Dag i Örebro blir Sven Erik Alheim, styrelseledamot i Djurskyddet i Sverige, Christian Valtersson, Miljöpartiet, Robert Franzén som är pensionerad rovdjursexpert från Naturvårdsverket, och Mikael ”Prinsen” Trolin från Folkpartiet.

Deltagare från hela Mellansverige väntas komma till det som är tänkt att bli en fredlig manifestation för den svenska vargen.

Iréne Södergren och Lena Bohman Nilsson är knutna till det rovdjursnätverk, som på ideell väg bland annat driver en webbplats.

De vill ha varg och andra rovdjur i de svenska skogarna och är helt emot den licensjakt på varg som genomförs i vinter.

Iréne Södergren tycker det är konstigt att regeringen först antagit EU:s diversitetsplan för 2010 om att arbeta för att behålla mångfalden i naturen, och sedan tillåtit jakt på varg.

Vill ha anställda jägare

– Helst skulle jag inte vilja ha någon jakt alls, utan att naturen skulle få sköta sig själv. Men måste vi ha jakt på varg så skulle jag önska att den fick skötas av jägare anställda av staten och bedrivas året om, säger Iréne Södergren.

– Då skulle man kunna ta bort djur med genetiska defekter, och till och med ta bort hela kullar.

– Årets licensjakt har skett i form av en nöjesjakt och har inget berättigande. Samtidigt har jägarna gått med på inplantering av nya vargar – det blir intressant att se hur det går.

– Det är oklart hur många alfadjur som skjutits, men det är inte konstigt om föräldralösa hungriga ungvargar kommer att anses som närgångna och farliga om de börjar söka föda i närheten av gårdar, säger hon.

Efterlyser större hänsyn

– Vi vill ha en mer seriös syn på viltvård över huvud taget, säger Lena Bohman Nilsson.

– Idag jagar man när djuren är mest sårbara. Jag skulle även önska att Naturvårdsverket tog sitt ansvar i högre grad och var mer hänsynsfulla när de spårar och märker rovdjur.

Iréne Södergren är också kritisk till rapporteringen kring vargdödade hundar.

Jaktbrott?

– I många fall har det varit hundar som lämnat ett älgspår för att i stället följa ett vargspår. Har inte ägaren gjort sig skyldig till jaktbrott, när hans hund inte varit vargren utan spårat ett fridlyst djur?

Hon tycker också att Naturvårdsverket ska ge tillstånd till skyddsjakt på varg som dödat tamdjur bara om tamdjursägarna gjort alltför att förhindra angreppen genom exempelvis rovdjursstängsel.

– Vi har kommit till det läge där man inte kan vara tyst länge. Trots att vi är från Värmland är vi inte tysta längre. Det finns många som tycker som vi, men är tysta eftersom de har någon närstående som är jägare, säger Iréne Södergren.

Mer läsning

Annons