Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bussarna bara problem

De bussar som Karlskoga kommun var med om att beställa till stadstrafiken, fungerar inte.

– Det är nästan inget annat än problem med de här nya bussarna, säger Arnold Windel, platschef på VL-Buss.

Annons
Bussmekaniker Jörgen Jonsson har fått jobba många timmar med att reparera fel på de nya bussar som köptes in för att köra stadstrafik i Karlskoga.

Tidabeller som inte fungerar och bussar som inte kommer fast det står att de ska göra det. Det är några av klagomålen som nått Kurirens redaktion.

– Det är konstigt att man i en stad ska ha problem med att ta sig från plats A till Ö om man vill åka kollektivt, säger en bussresenär som hört av sig till Kuriren. Ringer man sedan och frågar vad som hänt, så skyller man bara på varandra.

Platschefen, Arnold Windel på VL-Buss skyller dock inte på någon. Han talar om direkt på fråga att det har varit mycket problem sedan de fick de nya bussarna för ett halvår sedan.

– Det vi har nu är bussar som inte startar, bussar som det hela tiden är skitfel på, säger Arnold Windel. Skitfel som gör att bussar blir stående då de exempelvis inte startar.

Måste planera om

Det blir mycket omplanerande när bussarna inte fungerar, något som inte är helt lätt alla gånger.

– Vi får planera om när en buss går sönder och det är inte så lätt alla gånger när det endast finns en reservbuss för stadstrafiken och en för regiontrafiken, förklarar Arnold Windel. Ekonomin styr och det finns inte pengar till fler extrabussar.

I planeringen händer det också att turer måste ställas in när en buss hamnat på verkstad.

Två fel på samma buss

– Så var det på tisdagen när turen till Linnebäck skulle avgå, säger Windel och fortsätter:

– Då fick vi ta den bussen för att köra till Örebro och tillbaka till Karlskoga. När vi sedan körde till Linnebäck havererade bakaxelstyrningen och bromsarna låste sig. När den sedan kom in på verkstad var det överhettat så att gummibustningarna hade smält.

Garantijobb

Ute vid bussgaraget jobbar Jörgen Jonsson för högtryck för att hålla i gång bussana. Men allt ska han inte göra då det är garanti kvar.

– I går kom den här bussen in, säger Jörgen Jonsson och visar upp motorrummet. En oljeslang hade gått av och all olja, cirka 12 liter, sögs upp och sprutades ut.

– Nu hade det varit snabbt avhjälpt om det bara hade varit slangen. Följden blev dock att oljepumpen blev förstörd när det inte fanns någon olja kvar. Nu måste den här bussen in på Scania för att få oljepumpen bytt.

– Visst kan jag göra det, men jag ska inte det då det handlar om garantijobb, säger Jonsson.

Färre resenärer

Platschefen, Arnold Windel förstår att folk blir uppretade när det helt plötsligt inte kommer någon buss som det står i tidtabellen.

– Men vi måste prioritera då det inte finns reservbussar så att det räcker, säger Arnold Windel. Vi har försökt att få fler bussar, men det går inte.

– Kommunen har beställt de här bussarna och också lagt om tidtabellerna. Allt skulle bli så bra och kollektivåkandet skulle få en skjuts framåt.

– Så blev det inte på grund av att bussarna inte fungerar som de ska, säger Arnold Windel. I stället har det blivit så att siffrorna för åkande har dalat i stadstrafiken. Resenärerna väljer annat på grund av att det är så mycket problem med bussarna. Nu när kylan slog till blev det problem även med värmesystemen. Det är konstigt att folk inte klagat på att det är kallt i bussarna.

Arnold Windel drar sig inte för att säga att det känns som att VL-Buss och deras chaufförer är ”försökskaniner”.

”Bussarna inte färdiga”

– Det verkar helt enkelt som att bussarna inte var färdiga när de levererades, säger han.

– Stundtals känner vi oss som försökskaniner med alla de fel som uppstår. Fel som normalt kanske uppstår efter flera års användande. Vi har till och med hittat slangklämmor som inte är åtdragna.

Kuriren sökte, utan att lyckas, få kontakt med Stig Rengman som chef för gatu- och parkförvaltningen i Karlskoga för en kommentar.

Här visar Jörgen Jonsson hur han fått tillverka ett skydd och sätta över elkontakter för att de inte ska ta skada av vatten och orsaka elproblem.
Annons