Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Outokumpu går med plus igen

Degerfors Stålproducenten Outokumpu kom med positiva besked i kvartalsrapporten. Företaget redovisar vinst för första gången på över ett och ett halvt år.

Annons

Negativt resultat under sju kvartal i rad, men nu har trenden vänt för ståljätten Outokumpu. Ökad efterfrågan på standardstål i kombination med stigande priser har gjort att det finländska företaget redovisar vinst för årets andra kvartal.

– Första halvåret har inneburit en markant förbättring från 2009, säger Leif Rosén på Outokumpu.

Ett av de områden som verket i Degerfors arbetar med är specialstål. Gällande den marknaden säger företaget att efterfrågan fortfarandet släpar efter, men Rosén tror att det ändras.

– Vi räknar med att det lossnar, slutet på 2010 och även 2011 blir ännu lite bättre.

Under andra kvartalet ökade koncernens försäljning med 80 procent till 1 110 miljoner euro, eller cirka 11 miljarder kronor, jämfört med resultatet från samma period förra året. Vinsten på 63 miljoner euro, cirka 630 miljoner kronor, för andra kvartalet i år kan jämföras med en förlust på 33 miljoner euro, cirka 330 miljoner kronor, under årets första tre månader.

Företaget flaggar redan för nedgång i leveransvolym för årets tredje kvartal beroende på minskad efterfrågan under semesterperioden och de produktionsstopp man tillämpar på sina verk. Under semesterledigheten genomförs årligen underhållsstopp i koncernen.

– Vi litar på att den underliggande efterfrågan fortsätter att förbättras och förbereder oss för att fullt ut kunna dra fördel av återhämtningen i efterfrågan efter semesterperioden, säger Outokumpus vd Juha Rantanen i ett pressmeddelande.

Även i Jubo Gruppen vågar man börja hoppas på framtiden.

– Det går åt rätt håll, säger Lars Åberg, vd för Jubo Kvalitetsproduktion med huvudkontor i Degerfors.

– Vi har börjat märka av en ökad orderingång och får fler förfrågningar, säger Åberg men tillägger att jämförelsen görs från ett lågt utgångsläge.

Under semesterperioden har verksamheten gått på lågfart under en fyraveckorsperiod.

Det har varit helt stängt för semester i två veckor. Men flera av de varsel som gjordes tidigare har kunnat återkallas, även om tre personer gjorda sina sista pass precis innan semestern. Företaget tror på ljusning.

– Vi hoppas på framtiden, säger Lars Åberg.

Mer läsning

Annons