Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser prejade - sköt mot lastbil

En polispatrull i Karlskoga blev under lördagsmogronen påkörd av en lastbil när de försökte stoppa den. När poliserna blev påkörda en andra gång av lastbilen avlossade de skott mot den.

Annons

Det var vid 05.35 på lördagsmorgonen, som en patrullerande polisbil upptäckte en lastbil på Dimbovägen i Bofors industriområde i Karlskoga. Den kunde misstänkas medverka i inbrotssammanhang.

– När poliserna signalerade till lastbilen att den skulle stanna, körde lastbilen, som var en trailer med påhängsvagn, på polisbilen och körde sedan vidare, berättar Mats Nylén, polisens presstalesman.

Men det var inte nog. Efter en liten stund vände lastbilen, körde tillbaka och rammade polisbilen en gång till, varpå polisbilen blev demolerad och kunde inte köra vidare.

De två poliserna som befann sig i bilen skadades inte fysiskt vid påkörningen, men kände sig då så trängda att de valde att avlossa skott mot lastbilen.

– De öppnade verkanseld. Alternativet är att skjuta varningsskott, som inte är avsedda att träffa. Men så var det inte i det här läget, säger Mats Nylén.

Lastbilen körde vidare och påträffades en stund senare tom på E18 i höjd med bostadsområdet Rosendal, cirka 800 meter från den demolerade polisbilen. Flera polispatruller kallades till platsen och området genomsöktes med polishund.

En fil på E18 spärrades av under lördagen.

– Under dagen söker polisens tekniker igenom bilen och säkrar spår efter gärningspersonerna. Poliserna såg två personer i bilen, säger Mats Nylén.

Polisen vill inte svara på om det fanns något gods i lastbilens påhängsvagn. Det undersöks av teknikerna under lördagen. Hur polisens skott träffade bilen ska också utredas, samt varifrån bilen kom.

– Man kan anta att lastbilen var stulen, säger Thomas Ginghagen, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Lastbilen var alldeles ny, skyddsplast satt fortfarande kvar på sätena inuti förarhytten. Dessutom saknade lastbilen registreringsskyltar. Vid ett av företagen på Bofors industriområde är grindarna uppbrutna. Huruvida något har stulits från företaget kan inte polisen svara på än.

Brottet rubriceras som mordförsök och de två poliser som satt i bilen kommer nu att erbjudas olika former av stöd. Höga krav ställs också på polisens avrapportering eftersom de valde att öppna verkanseld mot lastbilen.

Under söndagen skickade polisen

ut ett rikslarm efter de misstänkta gärnignsmännen. En förundersökning har inletts av åklagare vid riksenheten för polismål med anledning av händelsen, vilket är rutin när polisen använder sina tjänstevapen.

Lastbilen som försökte köra över en polispatrull hade skotthål.
Annons