Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Preem ”ströp” bensinentill Connys mack

På nyårsnatten stängde bensinjätten Preem av både bensinpumparna och kassan vid macken i Sandviken, som Conny Björk arrenderar. Preem ska göra automatstation av macken, trots det erbjudande om förlängning till 2011-12-27 som Conny Björk visar papper på att han fått och accepterat skriftligt.

Annons
Conny Björk, till höger, tvingas förklara för långtradarchauffören Peter Karlsson varför det inte går att tanka på Preem-macken.

– Jag har bensin för 200 000 kronor i backen, och två anställda som jag är skyldig att betala uppsägningslön till i fyra respektive sex månader.

Det konstaterar Conny Björk dystert samtidigt som han har fullt upp med att förklara för kunder varför det inte går att få någon bensin ur pumparna.

Kioskvaror kunde han fortsätta och sälja i går då han tagit med sig en egen kassaapparat i stället för den som Preem stängt av.

Men hur det ska bli framöver vet han inte.

 Erbjöds förlängning

– Min förhoppning står till det här, säger han och visar e-postbrevet där en tjänsteman på Preem erbjuder honom förlängt arrende till 2011-12-27 klockan 12.00.

– Jag har skickat skriftlig accept på erbjudandet. Det skulle ge mig möjlighet att avveckla företaget och personalen under ordnade former.

– Problemet är att Preem nu hävdar att datumet i erbjudandet om förlängning är en felskrivning, att det skulle ha stått 2010 i stället för 2011, säger Conny Björk.

Tar hjälp av advokat

Han har kopplat in advokat, som anser att det skriftliga erbjudandet om förlängning bör gälla, och i går skulle kontakta Örebro tingsrätt för att försöka få rätten att besluta att Preem ska häva avstängningen.

Preem sade upp Conny Björk som arrendator för ett år sedan när han inte ville gå med på den i hans tycke orimliga hyreshöjning som bensinbolaget ville ha. Det accepterade han.

– De skulle rekrytera en efterträdare, och jag tog för givet att mina anställda skulle få följa med när den nye tog över.

– Men Preem hittade ingen efterträdare, och så sent som i mitten av november meddelade de att de stänger till nyår och gör automatstation av anläggningen.

Det var efter det som Conny Björk fick erbjudandet om förlängningen – och trodde att det stämde.

Han hade då också kontaktat Hyresnämnden och den vägen fått anstånd januari ut med att lämna lokalerna. Men på nyårsnatten ströps alltså tillförseln till bensinpumparna, och nu står Conny Björk och hans två anställda och vet inte vad som kommer att hända.

– De anställda ska inte behöva sitta i mellan. Det är mitt ansvar som arbetsgivare att betala deras uppsägningslön, säger Conny.

Frågan är hur det går för honom själv och om tingsrätten kan tvinga Preem att leva upp till erbjudandet om förlängning.

Datumet på mailet där Preem erbjuder Conny Björk förlängning är tydligt, men Preem hävdar att det är en felskrivning, att det skulle ha stått 2010 och inte 2011.

Mer läsning

Annons