Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provskjutningar i Indien ställs in en tredje gång

BAE Land Systems Bofors har ingen lycka med sig när det gäller en eventuell ny affär med haubitsar till Indiens armé. Nu har den indiska regeringen beslutat att avbryta upphandlingen och ställa in de planerade testskjutningarna ännu en gång

Annons

I princip kan man säga att det är nya mutanklagelser som ställer till det. Inte mot Bofors den här gången dock.

I stället är det Boforskonkurrent Singapore Technologies Kinetics som är misstänkta och nu på väg att bannlysas. Det innebär att Bofors ännu en gång står kvar som enda kandidaten och det är det som komplicerar det hela.

Indiens försvarsdepartement har ingen önskan att genomföra tester och en affär med bara en motpart.

Konkurrensen anses som så viktig för att kunna förhandla ett så bra avtal som möjligt, att det påverkar hela upplägget. Man kan helt enkelt inte gå vidare med affären så länge det bara finns ett företag med i racet. I det här fallet är det alltså Bofors som drabbas.

Det är nu totalt tredje gången som Bofors förgäves förberett sig för provskjutningar i Indien, för att senare få beskedet att det blivit inställt.

Enligt olika uppgifter från den militära världen är grunden till det som hänt en begäran från den indiska säkerhetstjänsten att svartlista inte mindre än sex olika försvarsindustrier.

Samtliga påstås vara inblandade i en ny mutskandal i Indien där stora pengar erbjudits ansvariga i en grupp som har ett avgörande inflytande på var Indien ska placera vapenordrar.

Bofors har tidigare deltagit i inte mindre än fyra provskjutningar i olika miljöer och då varit mycket framgångsrika.

Icke desto mindre har man av olika skäl inte kommit vidare till en ny Indienaffär.

Hoppet har ändå ökat om att de här nya testskjutningarna som det alltså skjutits på flera gånger, skulle kunna bli avgörande och en framgång för Bofors.

Inte minst eftersom svenska regeringen förras hösten kom överrens med Indien om ett försvarssamarbete. Därmed kunde Bofors räkna med ett aktivt stöd från den svenska regeringen för ett genomförande av affären.

Handelsminister Ewa Björling (M) förklarade i samband med undertecknandet att det är en viktig plattform för samarbete.

– Sverige söker i första hand inte en köpare utan en strategisk partner för ett långsiktigt samarbete på försvarssidan och ett industriellt samarbete. Jag hoppas det här ska bli starten på en intensifierad dialog och samarbete mellan den indiska och svenska försvarsindustrin och hur ett tekniksamarbete inom försvarsområdet kan utvecklas, sade Ewa Björling bland annat.

De inställda provskjutningarna var nästa steg i processen och vad som nu händer är oklart.

Från Bofors bekräftar man att den indiska regeringen avbrutit upphandlingen, men att det är för tidigt att ge något besked om fortsättningen och vad det här betyder för Bofors.

– Det vi gör nu är att analysera läget och försöka förstå vad det här innebär. Vi kommer att ta beslut längre fram hur vi ska göra och det blir i så fall den tredje offerten från vår sida, säger informationschefen Katarina Tolgfors.

Indien har alltså beslutar sig för att gå ut med en ny bred förfrågan för att få nya kandidater som så småningom kan finans med till ett slutligt avgörande.

– Indien har begärt en ny informationsrunda för den här typen av artillerisystem, bekräftar Katarina Tolgfors.

Informationschefen Katarina Tolgfors bekräftar att Indien avbrutit upphandlingen av ett nytt artillerisystem.

Behovet av haubitsar uppges vara stort

Av de fälthaubitsar som Bofors levererade efter ordern i mitten på 80-talet uppges mindre än 200 vara funktionsdugliga, bland annat på grund av reservdelsbrist.

Den nya version som Bofors erbjuder är uppgraderad och har både längre räckvidd och ökad precision.

En ursprunglig uppskattning av det långsiktiga behovet för Indien har landat på 1580 enheter varav cirka 400 skulle köpas i färdigt skick.

Resten är avsedda att tillverkas på licens i Indien.

Ordern beräknas vara värd 15 miljarder kronor.

Annons