Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Smittorisken från äggen är minimal”

Källmo gård kommer att saneras efter upptäcken av salmonellabakterier på gården. Gården säljer ägg till Svenska lantägg. Men risken att bli smittad genom äggen är liten.

Annons
Salmonellasmittan blir ett hårt slag för Källmo gård.

Salmonellasmitta har upptäckts på Källmo gård norr om Karlskoga. Ett chockbesked som drabbar ägaren både känslomässigt och ekonomiskt.

I tisdags var gårdens ägare Lennart Johansson med när alla gårdens höns – totalt 20 000 stycken – avlivades. Det skedde tillsammans med Jordbruksverkets personal och den leverantör av gas som användes för att avliva hönsen.

Under onsdagen fick tidningen en pratstund med Lennart Johansson som då gick och väntar på besked från Jordbruksverket om den stundande saneringen.

– Det är första dagen vi inte plockar ägg här sedan 1979. Det känns lite konstigt, konstaterar han.

Lennart Johansson tog över driften på gården från sin far. Källmo gård har varit en stabil äggproducent ända sedan 1967 och det här är första gången som något sånt här händer. Tidigare hade man hönsen i ett hus och då kunde det bli avbrott i äggplockande när det var tid att göra rent. Sedan drygt 30 år har det dock plockats ägg på Källmo varje dag, året runt.

Salmonellan på gården upptäcktes i de prov på gödsel som regelbundet skickas in till Jordbruksverket.

– Vi skickar in prov på gödsel efter ett särskilt schema. Dessutom tar Svenska Lantägg prov på ägg från alla våra pallar, så det är mycket säkerhetstänk kring verksamheten, berättar Lennart Johansson.

Den här salmonellan som är av typen ”Livingstone” har dock inte upptäckts via äggen, utan det är i gödselproverna som salmonellabakterier påvisats.

Det här innebär också att smittorisken från äggen är minimal enligt Jordbruksverket.

– Har man bara en normal hygien i hanteringen ska det inte vara någon fara, förklarar Lennart Johansson.

Så fort det konstaterats salmonella i proverna stängdes verksamheten. Det gällde såväl produktion som försäljning av ägg i gårdsbutiken.

Första åtgärden därefter blev avlivningen av alla höns på gården och nu återstår saneringsarbetet för att få bort förekomsten av salmonella.

Hur det ska gå till och när det kan tänkas bli klart vet inte Lennart Johansson i dagsläget.

– Här är jag helt beroende av Jordbruksverket. Först nu ska vi försöka bestämma vilken typ av sanering som ska användas. Det sker i samråd med den saneringsfirma som ska användas, berättar han.

Totalt sett innebär givetvis smittan ett hårt slag för gården och för Lennart Johansson. Det handlar inte minst om ett stort ekonomiskt bakslag. Förutom avbrott i produktionen och förlusten av alla djur är själva saneringen i sig en stor ekonomisk påfrestning.

– Det handlar om miljonbelopp i saneringskostnader. Staten står för 70 procent av kostnaderna så det är ju i alla fall något, säger Lennart Johansson.

Det hörs på rösten att det är tunga dagar just nu.

– Man mår väl sådär. Det är inte roligt det som hänt.

Mer läsning

Annons