Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår fågelsjukdom upptäckt i Karlskoga

Höns och andra tamfåglar i Karlskoga måste hållas inomhus. Detta efter att newcastlesmitta upptäckts hos döda vilda duvor.
Det är Jordbruksverket som beslutat att alla utegående fjäderfän och tamfåglar i Karlskoga kommun ska hållas inomhus tillsvidare.

Annons

I dagsläget finns inga tecken på att viruset spridits till tamfåglar i Karlskoga. Det finns troligen inte heller några storskaliga bestånd av tamfåglar som vistas utomhus i kommunen.

– Vi har inte hunnit gå igenom registret och kan inte överblicka läget i dag. Chansen finns ju att det inte är någon som berörs av det här, säger länsstyrelsens presschef Sten Renglin som gick ut med ett pressmeddelande om sjukdomsrisken sent på onsdagseftermiddagen.

Överblicka lägetUnder torsdagen ska länsveterinären göra en genomgång och avgöra vilka åtgärder som kan behöva sättas in.

Beslutet att hålla tamfåglar inne gäller inte bara lantbrukare utan också privatpersoner som håller till exempel höns och ankor i liten skala och djurägarna uppmanas att vara extra uppmärksamma på sjukdomstecken.

Newcastlesjuka har nyligen konstaterats på en gård i Örsundsbro i Uppsala län och på en gård i Vänge på Gotland och efter fynd av smittade vilda duvor har Jordbruksverket även infört restriktioner i Dalarnas, Västmanlands, Västra Götalands och Gotlands län. Flera kommuner i Östergötland och Sörmland är också betraktade som riskområden.

Dödlig sjukdomSjukdomen kan vara dödlig för fåglarna och hela djurbesättningar kan slås ut.

Newcastlesjukan sprids genom direktkontakt mellan fåglarna. Den är inte farlig för människor men vi kan föra smittan vidare genom kläder och skor.

Newcastleviruset angriper nervsystemet, andningsorganen och tarmen hos fåglarna. Symptomen kan variera men vanliga tecken är nedsatt allmäntillstånd, sänkt äggproduktion, hängande vingar, förlamade ben, vridning av nacken, kramper, cirkelgång, andningssvårigheter, hosta eller diarré.

Som epidemiNewcastle är en epizootisk sjukdom, vilket är motsvarande begrepp för epidemi som används för människor, och en djurägare som misstänker smitta har anmälningsplikt och måste kontakta veterinär.

Djurägaren är också skyldig att göra allt den kan för att förhindra smittspridning och förutom att hålla fåglarna inomhus får varken ägg, djur eller människor som varit i kontakt med smittan lämna anläggningen innan veterinär har tagit över fallet.

Mer läsning

Annons