Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartlistad organisation fick tillstånd av polisen

Förra året saknades ett tillstånd och de gröna klädinsamlingslådorna försvann. I år har tillstånd beviljats av polisen. Den svartlistade biståndsorganisationen Humana Sverige är tillbaka i Karlskoga.

Annons

Insamlingslådorna från den svartlistade biståndsorganisationen Humana Sverige är tillbaka i Karlskoga. Det är totalt fem containrar som står vid återvinningsstationer utanför samtliga Konsumbutiker. Tillståndet är beviljat av polisens tillståndsenhet i Örebro.

Humana Sverige saknade tillstånd för sina två insamlingslådor utanför Konsum i Bråten men försvann tillfälligt från platsen.

Nu är containrarna tillbaka – tillsammans med ytterligare tre insamlingslådor placerade i anslutning till återvinningsstationerna utanför samtliga Konsumbutiker i Karlskoga.

Tillstånd från polisen

I fjol saknades ett avtal mellan biståndsorganisationen och markägaren, Konsum Värmland. Men i år har ett tillstånd beviljats av Polismyndigheten i Örebro län.

– Det stämmer. De har sökt tillstånd, ett så kallat ianspråktagande av allmän plats, för att ha klädinsamlingar i Hallsberg, Örebro och Karlskoga, säger Pia Grevesmil, handläggare på tillståndsenheten vid polisen i Örebro.

Humana Sverige (tidigare UFF) finns på den svarta lista som upprättats av Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII). Där står namnen på alla biståndsorganisationer som fått sina 90-konton indragna av Svensk Insamlingskontroll. Bristande insyn i verksamheten är en av anledningarna till att en organisation får sitt konto indraget.

Humana Sverige blev av med sitt konto för ett antal år sedan på grund av ekonomiska problem.

– Läget är oförändrat och de har inte ansökt om att få ett nytt 90-konto. Jag vill varna för deras verksamhet eftersom det inte finns någon som kontrollerar dem. Det går inte att försäkra sig om att pengarna verkligen kommer fram, säger Eva Birath, kanslichef på svensk Insamlingskontroll.

Humana Sverige är samma organisation som stod bakom UFF. En biståndsorganisation som för tio år sedan gick i konkurs efter bland annat Dagens Nyheters avslöjande om att klädinsamlingen handlade om att samla in pengar till den så kallade Tvindrörelsen och dess ledare Mogens Amdi Petersen.

– Och Humana Sverige har fortfarande samröre med Tvindrörelsen, slår Eva Birath fast.

”Många rykten”

Trond Narvestad, verksamhetsansvarig för Humana Sverige, bekräftar detta när Kuriren ringer upp:

– Vi har ett samarbete med vissa verksamheter inom Tvindrörelsen. Men det har varit många rykten kring det där. Det har aldrig påvisats att våra medel inte skulle gå till våra projekt. Inga av våra pengar har gått till Tvind, däremot har Humana Sverige och UFF fått pengar av Tvind, säger han.

När vid talades vid förra året sa du att ni skulle ansöka om att få ett nytt 90-konto. Varför har ni inte gjort det?

– Det har inte gått så bra som vi trott. Vi har investerat mycket men behöver några år till för att bygga upp verksamheten. Vår ambition är fortfarande att få ett 90-konto. Samtidigt är det svårt för oss att få ett så länge vi är svartlistade, säger Trond Narvestad.

Eftersom Humana Sverige saknar 90-konto finns det inga garantier för att hjälpen når fram, enligt Svensk Insamlingskontroll.

Mer läsning

Annons