Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Takläggare jobbar utan säkerhet

På en hyresfastighet på Spelgatan läggs taket om. Arbetarna, som är två inhyrda thailändare, arbetar utan skyddsräcken och utan säkerhetslinor, vilket strider mot arbetsmiljölagen.Både fack och Arbetsmiljöverket ser allvarligt på sådana här händelser.

Annons
Utan räcke, linor eller annan säkerhetsutrustning utför de här två takläggarna arbete för Dan Jensens enskilda firma. Byggherre är L. Petersson fastigheter, som äger hyresfastigheten.

Byggherre för takbytet är Lars Petersson med bolaget L. Petersson fastigheter, som bedriver uthyrningsverksamhet av lägenheter. Det är dock inte han som anlitat takbyggarna, utan Dan Jensen med sin enskilda firma.

– Jag har lagt ut det här på entreprenad till Dan Jensen och hans firma, MABR eller vad den heter, säger en märkbart irriterad Lars Petersson.

Han inleder med att hålla med om att det naturligtvis inte är bra om byggare arbetar på hans fastighet utan laglig säkerhetsutrustning.

”Har ingen aning”

– Men jag har ingen aning om något. Det är inte mitt jobb, jag har inte tid. Därför har jag lagt ut det på entreprenad. Jag förutsätter att alla regler följs.

Petersson är dock medveten om att Dan Jensen skulle anlita thailändsk arbetskraft.

– Fast vad har det med saken att göra att de är från Thailand. Är Kuriren Sverigedemokrater? Nu blir jag förbannad, du som ringer är väl en jävla rasist, alla som vi har anlitat är okej, säger han sedan upprört.

Rätt utbildning

Att firman MABR, som står för Mark, asfalt och bygg i Karlskoga inte längre är aktiv verkar inte Petersson vara medveten om.

Dan Jensen, som genom sin enskilda firma, är den ansvarige för byggnadsarbetarnas säkerhet säger att han hyrt in en byggnadsställning som arbetarna själva satt ihop.

När han får klart för sig att Arbetsmiljöverkets regler är väldigt strikta vad det gäller uppbyggnad av byggnadsställningar, samt att de som bygger ställningen ska ha speciell utbildning, svarar han snabbt att de fått hjälp av en person som heter Jörgen och att han har rätt utbildning. Vad Jörgen heter mer än Jörgen vet han dock inte.

På frågorna vem som är byggarbetsmiljösamordnare för utförande (BSAU), samt om man innan byggnadsstart hade en arbetsmiljöplan med riskbedömning, blir svaren aningen grumliga. När han får klart för sig att det krävs en BSAU enligt arbetsmiljölagen vid sådana här byggen, samt vad en sådan är och gör kommer han fram till att det är han som är det. Och att de nog hade en arbetsmiljöplan klar innan bygget startade.

– Jag har följt alla regler. De thailändska arbetarnas papper är helt i sin ordning och jag har ett kollektivavtal med facket SEKO Väg Ban i Karlstad.

Har plockats ned

Han säger även att han självklart ska se till att arbetarna använder säkerhetsutrustning i fortsättningen.

Senare under dagen noteras att arbetarna som tidigare sprungit runt på taket utan säkerhetslinor och utan räcken runt fastigheten har plockats ned från taket.

Mer läsning

Annons