Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karlskoganazist: "Jag blev tilldelad ett pansarskott"

Patrik Fridén som är toppkandidat för nazistiska Svenskarnas parti i Karlskoga säger att han har varit i Ukraina. På sin Facebooksida poserar han med skarpladdat vapen.– Jag vill försvara Europa och vårt broderfolk, säger han.

I början av juni ska Patrik Fridén ha åkt ner till Ukraina och för att strida för den ukrainska bataljonen Aidar, som strider mot proryska separatister. På sin Facebook har han lagt upp bilder på sig själv, som han hävdar är tagna utanför staden Metalist i östra Ukraina. Klädd i uniform, hjälm och stövlar poserar han med ett vapen, enligt honom själv en AK-74:a.

– Vi måste försvara andra europeiska länder som blir anfallna av större stater, säger Patrik Fridén.

Patrik Fridén utbildar sig till explosivämnestekniker på Yrkeshögskolan i Karlskoga. Han säger att han fått användning av sin utbildning i Ukraina.

– Jag blev tilldelad ett pansarskott och jag fick hantera viss utrustning som är relevant för den utbildning jag har, säger han.

Har du deltagit i strid?

– Jag vill inte riktigt gå in på det. Generellt sett gäller att olika sidor i bland gör räder för att bryta igenom skyttegravsställningar, säger han.

Patrik Fridén tycker inte att allmänheten har att göra med om han stöttar bataljonen i Ukraina. Han säger att hans deltagande i Ukraina inte var en uppmaning från partiet, utan hans eget val.

Hur tror du det här påverkar dina chanser att bli invald i kommunalvalet i Karlskoga i höst?

– Folk ser att det finns handlingskraftiga människor som är beredda att gå till Europas försvar när politiker bara pratar, säger han.

Patrik Fridén utesluter inte att han åker till Ukraina igen.