Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärnkraftsolyckorna talar för andra energilösningar

Hur kan man som politiker stå i talarstolen och kalla kärnkraftverk som ren och säker energiförsörjning, när vi sett olyckor som Harrisburg och Tjernobyl och olyckan i Japan? Kärnkraftens otroligt farliga bränsle som måste lagras i många hundra år och där vi inte vet om våra barnbarn i framtiden behöver ta hand om läckande kärnkraftsbehållare och rädda sina barn från ökad strålning.

Vi kan få bostadsområden som blir obebodda och områden som vi inte kan äta frukt och bär eller djuren kan inte beta för att marken har för höga strålningshalter.

Det är oansvarigt av borgerliga partier att förorda ny kärnkraft och åter öppna upp de gamla som är stängda. Det är lätt för dagens politiker att ha den ståndpunkten för de behöver inte ta hand om avfallet. De lever inte då. Men att de inte tänker på att det blir deras barnbarn som får tackla de problem som kan komma.

Ingen vet i dag hur länge behållarna klarar sig innan de börjar läcka strålning. Så sluta kalla kärnkraftverk för en ren energiförsörjning när den är den farligaste av energiförsörjning. Om jorden får stora områden där avfallet lagras som har så hög strålning att vi inte kan leva där. Ju fler länder som skaffar kärnkraft desto fler platser för avfallsförvaring kommer behövas. Då ökar risken för en jord med för hög radioaktiv strålning. Så vi minskar globala uppvärmningen med minskad koldioxid utsläpp men det är ok att förgifta jorden med radioaktiv strålning.

Vad är bäst, pest eller kolera?

”Mimmi tänkaren”

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel