Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karolina löser frågor i ett högt tempo

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Hon har egentligen varit politiker längre än hon har vetat om. Karolina Wallström har alltid velat driva på och genomföra saker.

Det var skolfrågor som fick Karolina Wallström att bli fritidspolitiker i Glanshammars nämnd för drygt tio år sedan. Det är hennes bild av hur länge hon har varit politiker.

– Men när jag stöter på gamla klasskompisar säger de att det begrepp man ju att du skulle bli politiker. Du var ju sån. Du sa att nu kör vi. Inget var problem. Du tog dig för och ville förändra, berättar hon och fortsätter;

– Tydligen har jag varit lite småpolitiker i hela mitt liv på något sätt.

Vad driver dig?

– Att göra någonting gott för andra. Att hela tiden fixa till. Jag tror att jag är enormt lösningsorienterad. Jag ger mig aldrig. Jag försöker och försöker. Aha, här har vi ett problem då löser vi det. Det driver mig framåt, att hitta nya saker som man kan göra bättre.

Hon är beredd att kompromissa, men så har det inte alltid varit.

– Det kommer nog med åldern. Man blir bättre och bättre på att vara lite grå. Jag var nog rätt svartvit förr, vilket betyder att man driver sin linje rätt hårt.

I rollen som aktiv politiker har hon lärt sig att lyssna lite bättre .

– Jag tror aldrig man kan lyssna för mycket. Sedan får man ta in allt det man har hört och bilda sig en egen uppfattning. Det är så jag tänker.

Om du inte ägnade dig åt politik, vad skulle göra då?

– Jag tror att jag skulle hålla på med projektledning i någon form. Jag har en projektledarutbildning. Det passar mig rätt bra eftersom den är lösningsorienterad.

Att hitta lösningarna ska gå fort. Hon har ett högt tempo.

– Jag är otroligt snabb. Ibland är det väl lite min nackdel att jag är lite för snabb och impulsiv. Jag tror att jag kan springa fortare än sekunderna. Jag gör mer än det jag har tillgång till genom att bara höja tempot.

Vem stoppar dig så du inte springer in i väggen?

– Jag tror att jag gör det själv. För när jag tappar bilnycklar och mobiltelefon tre gånger per dag orkar jag inte längre. Eller mina barn stoppar mig, när jag inte hinner med.

När det är mycket på gång är hästen till stor hjälp. Väl uppflugen på hästryggen försvinner stressen.

– Ja, och en annan hemlighet är mockning. Det gör man efter 30 år med hästar utan att tänka. Slänga skit och gör rent i boxen, då hinner man gå igenom hela dagen, säger hon och tillägger:

– En mockning innan man rusar åstad och skriver på en tråd på nätet är att rekommendera.

Vad är svårast med att vara politiker?

– Det är att nå ut med rätt budskap och inte missförstås. Man tänker gott och har ett budskap och sedan kommer det ut i media eller att man inte kommer fram med den rätta sanningen. Då är det inte precis det man velat.

När är det roligt att vara politiker?

– Det är roligt att möta människor. Att vara ute i verksamheten och man får en berättelse att så vill vi ha det, och jag känner likadant. Jag känner en möjlighet att det här vill jag driva.

Vad tänker du när folk klagar på politiker?

– Att de inte borde klaga. Att vi bygger hela det demokratiska systemet på fritidspolitiker innebär, tycker jag, att alla ska någon gång vara fritidspolitiker och bidra till det här. Samhället är politik. Allt är politik, säger hon och konstaterar:

– Ja, det är ett stort ansvar att vara politiker och lyfta arvoden eller kommunalrådslön, men det är också oerhört tungt. Du jobbar jämt.

Hur mycket handlar det om grundideologi och att vara praktisk i kommunpolitiken?

– Det är mer pragmatiskt och praktiskt i kommunpolitiken än vad det är på riksplanet. Sedan beror det på vilken ideologi man har. Jag tycker det är jättelätt att blanda in Folkpartiets liberala ideologi i allting som jag egentligen fattar beslut om.

Hur mycket offras för att bilda majoritet?

– Drömmen för alla politiker är att mitt offer blir där medborgarna övertygar mig lokalt om att jag ska offra ideologin. Drömmen är att när ett annat parti föreslår en lösning för mig och jag känner att ja, det är verkligen helt rätt utifrån Örebros förutsättningar. Då kan jag nagga i kanten på ideologin, och det måste det finnas utrymme för.

Med tre ord, vilka tre frågor tror du valet i Örebro 2014 kommer att handla om?

– Skola. Jobben. Äldre.

Och de viktigaste utmaningarna?

– Det är en utmaning att sysselsätta alla arbetslösa utan stora industrier, och det ligger en stor utmaning i det. Det är en stor utmaning i skolorna, att ställa om skolor, bygga fler förskolor och det är en utmaning att ha en riksdagspolitik för skolan och så en lokal styrning som inte tillhör samma block, beroende på hur det blir.

Karolina Wallström (FP)

Familj: Gift med Urban, en son på 16 år som heter William och en som är 11 år och heter Alexander.

Ålder: 47 år

Bor: Äverstatorpet.

Uppväxt: Väster i Örebro.

Jobbat: På reklambyrå och mycket jobb med mässor och event. Sedan har jag bland annat Jobbat på Ericson i Kumla som global inköpare och som marknadsassistent på Örebro Kuriren.