Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karta: Här är farligaste platserna i Örebro

Slag, sparkar och brutna revben. Sedan årets början har hundratals misshandelsfall anmälts till polisen.– Det finns så klart ett tydligt samband med alkohol, säger Olga Korpela, polis.

Stortorget, Järntorget och holmarna vid slottet. Det är några av platserna där det inträffat allra flest fall av misshandel i Örebro kommun de senaste åren. De flesta av slagsmålen har två saker gemensamma: de inträffar under helgkvällar och utförs i närheten av krogar.

– Som vanligt när det finns alkohol inblandat blir det mycket bråk. Skulle människor hålla sig nyktra på krogen skulle det inte bli särskilt mycket jobb över till oss, säger Olga Korpela, förundersökningsledare för lokalpolisområde Örebro.

Enligt statistik NA tagit del av förekommer en stor del av misshandelsfallen på centrala men något avskilda platser; exempelvis på mindre gator, bakgårdar och gränder i närheten av torgen.

– Inne på krogarna finns det oftast personal som rycker in vid oroligheter. Många slåss därför när de är en bit bort, på väg till andra uteställen eller när de står i köer.

– Vilka gator som är extra utsatta varierar med krogutbud och folkströmmar, men klart är att det händer en del kring Stortorget, säger Olga Korpela.

Enligt polisen är rena överfall mycket ovanliga, i många fall är det personer som redan träffats som hamnar i bråk.

– Det är inte ovanligt att det finns en koppling mellan de iblandade, det kan röra sig om gamla bekanta eller kompisar.

– Men vi har även sett att att folk ibland misshandlas utan anledning. Under en period förra året hände det att folk attackerades mitt på dagen av människor de inte kände.

Hur trygg bör man känna sig i Örebro?

– Jag både tror och hoppas att man kan känna sig trygg i Örebro. Men det finns säkert folk som utsatts för oprovocerat våld som inte håller med, säger Olga Korpela.

Läs mer i NA papperstidningen, eller i e-tidningen som du kan köpa här!

Misshandel utomhus

Så många misshandelsfall har inträffat utomhus i Örebro kommun.

2012: 618

2013: 523

2014: 517

Perioden 1 januari-30 juli 2015: 267

Totalt: 1925

Offer: 1371 män, 554 kvinnor

Totalt räknades 190 av fallen som grova.

Fotnot: Siffrorna är baserade på anmälningar till polisen. Allt som inträffar anmäls inte, vilket skapar ett mörkertal.

Källa: Polisen