Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karta: Här stjäls din cykel

Håll hårt i din cykel. Maj månad är här, nu börjar cykelstölderna på allvar. Sju cyklar varje dag. Så många hojar stals förra året i Örebro.

– Nu kan vi visserligen se en minskning för de tre första månaderna. Om det beror på den kalla vintern eller att folk blivit ärligare får vi väl låta vara osagt, säger Hans Ekerbring, som är brottsförebyggare vid Örebropolisen.

Det är runt Resecentrum som flest cyklar stjäls.

– Cykelstölder sker då folk är på väg någonstans, ofta är det impulshandlingar. Därför ska man se till att ha rejäla lås på sin cykel, gärna att den låses fast i ramen, säger Ekerbring.

Eric Poignant som är cykelsamordnare på kommunen anser att det finns alldeles för få säkra utrymmen för att parkera cyklar i Örebro. Det tror han kan bidra till att cyklar blir stulna.

– Jag har en känsla av att en del fastighetsägare tagit bort cykelutrymmena, och gjort exempelvis källsorteringsrum av dem. De som parkerar cyklarna i cykelställen som finns runt butikerna är inte alltid kunder, utan folk som bor eller arbetar i husen, helt enkelt för att det inte finns någon annanstans att göra av sina cyklar, säger Eric Poignant.

Han föreslår att cykel-ägare ska ställa krav på att fastighetsägare ordnar med låsta upplysta cykelrum, både på arbetsplatser och där man bor.

– I dag är det lättare att ställa krav på arbetsgivare om att det ska finnas cykelparkeringar. Allt fler företag jobbar med att ta fram reseriktlinjer och bli miljöcertifierade, så det borde inte vara orimligt att kräva att fastighetsägare ska ordna med bättre cykelparkeringar.

Vidare undrar han om det inte är alldeles för lätt att få ut en ny cykel på försäkringen.

– Får du en hyfsat ny cykel stulen kan du hämta ut en ny för en självrisk på en femhundring eller tusenlapp. Försäkringsbolagen har lagt kostnaden på hemförsäkringstagaren, det räcker med en anmälan och ett besök på polisens hittegods, så kan ägaren få hämta ut en ny.

Följden blir att polisen får förvara en massa upphittade cyklar som ingen efterfrågar, hävdar han.

– Där står många av cyklar som ingen vill veta av.

Så vad göra? Låsa fast cykeln räcker inte alltid.

– I Helsingborg har kommunen ordnat med inhägnade och bevakade cykelparkeringar, och det fungerade alldels utmärkt, säger Sören Svensson från Örebros brottsförebyggande råd.

Cykelparkeringen sköttes som ett arbetsmarknadsprojekt.

– Folk lämnade sin cykel där på morgonen och hämtade den på kvällen efter jobbet. Vi ville ha det här i Örebro, men politikerna sa nej. De såg det som att det skulle bli mer övervakning, men vi menar att det skulle ge en ökad trygghet, säger Sören Svensson.