Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kartpremiär på Klacken inför O-ringen

Orienterare bjöds in till uppvärmning inför O-ringen på en helt nyritad karta på Klackens friluftsområde. Orienteringsäventyret i Sälen startar på lördag.

Under onsdagen och torsdagen arrangerar OK Järnbärarna och Lindebygdens OK orientering på en nyritad karta av kartritaren Roger Åsberg.

Maud Sundén Mossberg är tävlingsledare. 

– Den här Klacken-kartan är lite legendarisk, den har funnits förr. Bernt Backryd gjorde den på 80-talet, berättar hon.

– Vi ville utvidga vårt kartsortiment som börjar bli väldigt föråldrat. Då tog vi det finaste vi hade och jodå, han nappade. Några månader har det tagit.

Maud beskriver vad hon menar är en "otroligt fin terräng". Vildmark som man inte hittar på många ställen, med långsluttande mossar och granskog.

– I den änden, säger hon och pekar åt sydöst, där släpper vi inte ner de som inte kan orientera, för då hittar de inte ut. Det är småskuret och svårt, men hemskt rolig utmaning för de som kan. 

Även kartritaren Åsberg ska ha sagt att "den här terrängen har jag inte sett på många, många år", berättar Maud. 

16 000 är anmälda till O-ringen i Sälen. Många kom till Klacken för att värma upp. 

Bland andra Anders och Elisabet Enmark som kom  från Gävle tillsammans med några vänner. Anders började med orientering när han var tolv, Elisabet när hon var tio. Som uppvärmning inför O-ringen blir det 7,8 kilometer för Anders och 5,8 kilometer för Elisabet.

På frågan om hon tävlat mycket, svarar snart åttaåriga Lovisa Tybeck från Lindesberg:

– Tusen gånger! Nej, men jättemånga. 

Bara förra veckan deltog hon i fem tävlingar på Gotland tillsammans med familjen och hon har inga planer att lägga av. 

Förstaårssenioren Ellinor Eriksson från KFUM Örebro D21 Elit tar det lugnt idag. Förra veckan bestod av intensiv träning, men nu laddar hon upp inför O-ringen dit hon åker på lördag.

Ellinor kom hit tillsamman med Martin Regborn från Hagaby GoIF Örebro, den enda från länet som fått plats i truppen till VM i Strömstad.

Per Höök är här med barnen Maja (5) och Viktor (7) och frun Elin. De är från Ludvika. Viktor sprang in i mål först, men krot där efte rkom Per och Maja. Emil är ganska bra på att läsa kartan själv.

–Vi brukar hjälpas åt lite vid kontrollerna, men mot slutet hittade han själv, berättar Per. 

Klackens friluftsområde ligger sex kilometer norr om Kopparberg. 

Resultat: Eventor

https://eventor.orientering.se/Events/Show/14253