Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Hansson: Fråga inte barnen om sommarlovet!

Nu har eleverna gått på ett långt och välbehövligt sommarlov och lärarna stängt dörren till en skola som åter öppnas i augusti.

Jag tänker tillbaka på mina somrar som barn och minns dem med ett leende. Jag är uppvuxen som yngsta barn i en syskonskara på tre och under somrarna brukade vi packa bilen med tält, täcken, kylväska och andra nödvändigheter. Därefter gav vi oss iväg på några dagars campingsemester, inte sällan norrut i landet.

Starkaste minnen av mina somrar som ung är ändå tillvaron med kompisar, lek med kojor och playmobil ...

Jag kan än i dag minnas hur entusiastiska vi barn var när vi väntade på att bilen skulle bli fullastad och färdig för avfärd. Starkaste minnen av mina somrar som ung är ändå tillvaron med kompisar, lek med kojor och playmobil, möjligheten att få hjälpa till vid slåttern, hoppandet i hö och sommarnätterna i tält på gården hos någon av oss vänner.

Sommarlovet innebär dock inte bara glädje och entusiasm för alla barn utan det kan även vara en tid då ensamheten gör sig påmind. Många barn får tillsammans med familjen göra någon semestertripp under sitt sommarlov. Men för vissa är situationen annorlunda då familjens brist pengar inte räcker till någon aktivitet eller resa.

Just dessa skillnader under loven kan påverka barn väldigt mycket. De flesta kommunerna gör sitt bästa för att erbjuda olika sommarlovsaktiviteter men även här finns skillnader beroende på vilken ekonomi som råder i kommunen.

Dessa aktiviteter kan bedrivas av kommunen själv eller genom föreningar och organisationer.

Därför är jag glad över att regeringen även i år har satsat pengar för att möjliggöra för landets kommuner att anordna aktiviteter för barn och unga. Dessa aktiviteter kan bedrivas av kommunen själv eller genom föreningar och organisationer.

I Kumla kan man bland annat prova på geocaching, fiska, åka till Ånnaboda för att bada, två gratis inträde till Djupadalsbadet, spela minigolf och ”läs som en tok, få en bok”. Om man vill göra något där det behövs utrustning så finns det att låna gratis på kommunens fritidsbank. I Kumla finns dessutom föreningen Barnens dag som bedriver koloniverksamhet i Åsa utanför Kungsbacka. Där har många barn genom åren tillbringat några sommarveckor för både bad och lek.

... så är det högst troligt att något barn i klassen eller i gruppen inte har något minne att dela med sig av.

Alla ovanstående aktiviteter anordnas för att barn och unga – oavsett ekonomiska förutsättningar – ska få chansen att uppleva somrar att minnas. När sommarlovet är över och skolorna öppnar sina dörrar igen är det dock viktigt att vuxenvärlden, oavsett om det är i skolan eller i föreningslivet, inte ber barnen och ungdomarna att berätta vad de har gjort under sitt sommarlov. För trots att det av kommun och föreningsliv anordnas väldigt många olika aktiviteter så är det högst troligt att något barn i klassen eller i gruppen inte har något minne att dela med sig av.

Avslutningsvis… Nu när sommaren är här - möt varandra med ett leende. Det är gratis och det tillsammans med sol och värme ger så mycket till tillbaka till våra medmänniskor.

Katarina Hansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Kumla (S)