Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Hansson: Hot mot politiker är ett hot mot demokratin

Jag har sedan tidigare en facklig bakgrund som aktiv i fackförbundet Kommunal.

Redan tidigt under min fackliga karriär insåg jag att det inte enbart skulle räcka med att engagera mig fackligt för att förbättra villkoren för de medlemmar jag företrädde. Därför valde jag att även engagera mig politisk.

... Socialdemokraternas ideologi stämde väl överens med mina värderingar ...

Det fanns aldrig några betänkligheter gällande vilket parti jag ville representera då Socialdemokraternas ideologi stämde väl överens med mina värderingar och vad jag tror på, nämligen rättvisa, solidaritet och alla människors lika värde.

Mitt mål som politiker är att när jag en vacker dag summerar mitt liv ska kunna säga att jag inte kanske inte kunde förändra allt, men att jag i varje fall engagerade mig för att kunna påverka olika saker och händelser i samhället.

Jag har av medlemmarna i det socialdemokratiska partiet och senare också av medborgare i Kumla kommun fått det stora förtroendet att vara folkvald på heltid. I de flesta av landets kommuner finns det politiker som har heltidsuppdrag, men för att demokratin ska fungera behövs det även medborgare som engagerar sig på fritiden. Det kallas fritidspolitiker och de jobbar i exempelvis kassan eller bygget.

Det gör att alla människor oavsett bakgrund, kön eller ålder har möjligheten att vara politiskt engagerade vilket är själva grundbulten i svensk demokrati.

Svensk lagstiftning möjliggör dessutom att man som anställd har rätt att vara tjänstledig från sitt ordinarie jobb för att kunna delta på politiska möten under dagtid. Det gör att alla människor oavsett bakgrund, kön eller ålder har möjligheten att vara politiskt engagerade vilket är själva grundbulten i svensk demokrati. Och det gör att du med stor sannolikhet kan möta en politiker vid fikabordet, i föreningen eller på gymmet.

Vi kan dock dessvärre konstatera att hot mot oss politiker kontinuerligt ökar. En av de bidragande orsakerna tror jag är att man genom anonymitet på nätet har lättare att uttrycka sig hotfullt och kränkande. Det gör mig både ledsen och bekymrad.

Vi politiker är vanliga människor som utifrån vår ideologiska grund vill vara med och påverka och utveckla det samhälle vi lever i. Om ingen längre vill engagera sig politiskt finns heller ingen demokrati. Det är något vi alla bör ha i åtanke. Självfallet har man som medborgare rätt att rikta kritik mot oss politiker. Men det ger inte människor rätten att hota och kränka en annan medmänniska.

Jag både hoppas och tror att du kommer att få ett trevligt och kunskapshöjande samtal.

Om man som medborgare har synpunkter eller frågeställningar som man vill ha svar på, ta kontakt med oss politiker. Jag både hoppas och tror att du kommer att få ett trevligt och kunskapshöjande samtal. Ni kommer säkerligen inte vara överens i alla frågor, men att ha rätten att tycka olika är ju det demokrati handlar om.

Avslutningsvis vill jag betona att vi behöver fler och inte färre som engagerar sig politiskt. Så ta chansen att under en period av ditt liv engagera dig. Du kommer att få träffa många nya människor, få ny kunskap och bidra till att upprätthålla det demokratiska samhället.

Katarina Hansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Kumla (S)