Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katarina Hansson: Polisen frågade var min bil befann sig

Denna gång tänkte jag fokusera på brott och brottsförebyggande åtgärder.

Mitt starkaste minne inom aktuellt område är från när en polis, för flertalet år sedan, ringde på dörren och frågade min dåvarande sambo om vi hade koll på var min bil befann sig. Förvånat svarade vi att den i vanlig ordning stod sig i garaget, vilket snabbt visade sig vara helt fel. Bilen hade stulits och var totalkraschad.

Men känslan av att någon tagit något som var mitt gjorde mig väldigt ledsen.

En bil är endast ett materiellt ting och försäkringen möjliggjorde att vi inte påverkades ekonomiskt. Men känslan av att någon tagit något som var mitt gjorde mig väldigt ledsen.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har antalet brott legat på en jämn nivå de under den senaste fem åren. Något som däremot kontinuerligt ökar är medborgarnas oro att någon gång bli utsatt för ett brott.

En av flera orsaker tror jag kan härledas till att vi i dag, i jämförelse mot förr, på ett enklare sätt kan nås av medias rapporteringar kring olika former av brott. Inte bara lokalt utan även nationellt och internationellt.

Som mottagare av informationen är det svårt att avgöra hur vanligt just detta brott är utifrån en historisk jämförelse.

Exempelvis kan en enskild händelse på bara några minuter få en otroligt stor spridning via Twitter, Facebook och andra sociala medier. Som mottagare av informationen är det svårt att avgöra hur vanligt just detta brott är utifrån en historisk jämförelse. Ökar de? Minskar de? Orsaken till det specifika brottet?

Detta är frågor som jag tror att vi på ett bättre sett behöver finna svar på. För i annat fall riskerar känslan av otrygghet hos oss som medborgare att fortsätta att öka.

Även kommunen har en central roll när det kommer till det förebyggande arbetet.

Rättsväsendet har självklart ett mycket viktigt uppdrag att stävja brott och sedan lagföra de personer som utför dem. Även kommunen har en central roll när det kommer till det förebyggande arbetet.

Fältassistenter, lärare, fritidsassistenter och socialsekreterare kan genom samverkan internt och med övriga myndigheter finnas nära ungdomarna och i ett tidigt stadium upptäcka om någon hamnat snett och riskerar att falla in i brottslighet. Men vi som enskilda samhällsmedborgare kan också göra skillnad. Exempelvis kan vi som föräldrar påverka barnen redan från tidig ålder genom att prata med dem om vad som rätt och fel. Det kan inte nog understrykas hur viktigt detta är.

Tillgången till droger är dessutom betydligt större än tidigare.

En annan fråga som är tätt sammankopplad med brottsligheten är droghandeln. I dag anser jag att synen på droger blivit allt för tolerant. Tillgången till droger är dessutom betydligt större än tidigare. Det är lätt att glömma att en människas beroende inte sällan startar med att man provar att ta en drog på en fest eller liknande. Det börjar oftast ganska oskyldigt för att sedan leda till att det blir allt svårare att avstå från droger även undra tidpunkter, långt borta från festens brus.

Avslutningsvis är min uppmaning till er som är tonårsföräldrar att ta chansen när skolan bjuder in för att berätta om droger och droganvändning. Att få mer kunskap i ämnet är ovärderligt när det kommer till att i ett tidigt upptäcka om ens barn är på väg in i ett drogberoende.

... hoppas vi kunna minska både brott och droger på gator och torg.

Kumla kommun liksom många andra kommuner fortsätter arbetet med att förebygga både brott och droger, vi samverkar med Polisen. Detta tillsammans med alla er medborgare hoppas vi kunna minska både brott och droger på gator och torg.

Katarina Hansson

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla (S)