Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina Hansson (S): Äntligen kommer kommer byggkranar att synas i Kumla

Mitt första egna boende var på ett elevboende i Söderhamn i samband med att jag började på gymnasiet.

Annons

Vi bodde hela fem tjejer i en lägenhet med den gemensamma upplevelsen att vi tagit våra första kliv in i vuxenvärlden i och med flytten från föräldrahemmet. Det fanns absolut utmaningar i att bo så många på en begränsad yta, men lärdomarna och erfarenheterna var många. Sedan dess har jag bott på många olika orter och i olika typer av boenden.

Då Kumla är en kommun där många vill bo så det är långt ifrån det lättaste att finna en lägenhet...

Jag flyttade till Kumla 2007 och är nu åter på ”jakt” efter ett nytt boende i staden, en situation som jag delar med många andra. Då Kumla är en kommun där många vill bo så det är långt ifrån det lättaste att finna en lägenhet, vilket är den boendeform jag letar efter. Likt många andra kommuner har vi idag en rådande bostadsbrist och detta trots att vi under flertalet år byggt cirka 50 hyreslägenheter per år.

Majoriteten av dessa lägenheter har byggts av vårt kommunala bostadsbolag Kumla Bostäder. Politiker och tjänstepersoner har långt före min tid som politiker verkat för att bostadsföretag ska välja att bygga och förvalta lägenheter i vår kommun.

I två centrala kvarter har gamla och uttjänta bostäder rivits för att ge plats för nya.

Vi kan nu glädjande konstatera att det idoga arbetet börjar ge frukt. I två centrala kvarter har gamla och uttjänta bostäder rivits för att ge plats för nya. Vid Köpmangatan planeras det för cirka 200 nya lägenheter och i ett första skede färdigställs ett trygghetsboende med plats för 55 nya hyresgäster. Byggstart påbörjas inom kort. På Drottninggatan/Fabriksgatan startas under 2019 bygget av totalt 140 lägenheter och i den första etappen ska 49 lägenheter byggas.

Vi bygger även för personer som behöver extra stöd i sin vardag och ett nytt LSS-boende beräknas vara inflyttningsklart under oktober månad. Dessutom är det full fart i planeringen av ett nytt vård- och omsorgsboende. Alla beslut är inte tagna ännu men vi hoppas på ett färdigställande och inflytt för hyresgästerna vid årsskiftet 2022/2023.

Allt som allt leder ovan beskrivna byggnationer till att fler människor bereds möjligheten till ett eget boende oavsett var i livet de befinner sig.

Att fler väljer att bo i Kumla kommun leder till att vi är fler som solidariskt delar på kostnaderna för välfärden...

Inte minst är det av vikt att vi ger våra ungdomar chansen till en ökad självständighet som ett eget boende ofta innebär. Att fler väljer att bo i Kumla kommun leder till att vi är fler som solidariskt delar på kostnaderna för välfärden som vi alla vill ha tillgång till. Så jag säger; Äntligen! Efter sommaren kommer ni som bor i kommunen eller besöker oss se byggkranar i staden igen.

Katarina Hansson

Ordförande i kommunstyrelsen i Kumla (S)

Annons