Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KATARINA HANSSON (S): Jag kände ingen oro när jag hörde om viruset i Wuhan

Vi lever just nu i en tid där det mesta handlar om Corona. Media har fullt fokus på den uppkomna situationen och våra samtal kring matbordet handlar inte sällan om de konsekvenser smittspridningen fört med sig.

Det väcker känslor så som oro och rädsla och jag tänkte därför ta tillfället i akt och viga denna krönika till att återspegla Kumla kommuns arbete i denna kris.

Jag minns när jag första gången tog del av medias rapportering om coronaviruset. Ett virus som resulterat i att medborgare i staden Wuhan i Kina insjuknat. Där och då kände jag, och säkerligen flera av mig, ingen större oro. Men smittspridningen ökade och började sprida sig till andra länder och Sverige var dessvärre inget undantag.

Exempelvis så studerar nu våra gymnasieungdomar hemifrån och stora folksamlingar har förbjudits.

Sedan har allt gått väldigt fort och vi har sedan dess dagligen fått rapporter om smittspridningens utbredning och olika länders kraftfulla åtgärder. Även vår egen nation har agerat och vi har helt plötsligt fått ett samhälle med stora inskränkningar i det liv som vi normalt sett tagit för givet. Exempelvis så studerar nu våra gymnasieungdomar hemifrån och stora folksamlingar har förbjudits. Under de senaste veckorna har regeringen och Folkhälsomyndigheten ökat restriktionerna med målet att begränsa smittspridningen och dess effekter.

Det är av största vikt att vi som kommun är proaktiva och så långt som möjligt förbereder oss inför de utmaningar som vi vet att smittspridningen kommer att resultera i. Det känns därför tryggt att tjänstepersonerna i kommunen haft detta på sin agenda sedan 27 februari.

En av frågorna som avhandlats har varit (och är) hur vi som kommun kan säkerställa fortsatt drift i våra kärnverksamheter – även vid en stor smittspridning bland kommunens anställda och dess medborgare. Vi kan exempelvis inte stänga ner kommunens vård och omsorg till våra äldre på grund av en pandemi. Utan vi måste i en kris en beredskap för att kunna styra om våra resurser till där de gör mest nytta.

I detta fall handlade det om att ge tjänsteorganisationen delegation att agera snabbt om situationen skulle förvärras ...

Något som kanske väckte lite uppmärksamhet hos vissa var när jag för cirka en vecka sedan tog beslutet att kalla ihop krisledningsnämnden. Enligt mig är det alltid bättre att vara proaktiv och att vi i demokratisk anda kan fatta de beslut som behövs. I detta fall handlade det om att ge tjänsteorganisationen delegation att agera snabbt om situationen skulle förvärras vid en stor smittspridning. Jag är fast beslutsam i att detta var denna rätta vägen för just vår kommun.

Men tillsammans och med en stor omsorg om varandra så kommer vi som land klara detta.

I en tid som denna är det viktigt att vi uppvisar en stor ödmjukhet gentemot varandra. Vi kommer att ha kommuner och regioner som angriper denna pandemi på olika sätt utifrån deras egna förutsättningar. När krisen är över är det viktigt att vi som land, region och kommun analyserar vad som fungerat bra och vad som hade kunna göras annorlunda. För en sak som jag tror att vi alla är överens om är att ingen är ofelbar. Inte minst när vi nu är en situation som många av oss aldrig tidigare har upplevt. Men tillsammans och med en stor omsorg om varandra så kommer vi som land klara detta.

Katarina Hansson

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla (S)